Izak Košir

 |  Mladina 16

Radio Thompson

Libertarec z Otoka vabi na koncert v Maribor

Začel je oddajati spletni Radio London. Njegov ustanovitelj, v Angliji živeči podjetnik Tomaž Štih, bolj znan pod spletnim vzdevkom libertarec, je na državnozborskih volitvah leta 2011 neuspešno kandidiral za poslanca na Državljanski listi Gregorja Viranta, a je nato dobil »tolažilno nagrado« in postal svetovalec v ekipi finančnega ministra Janeza Šušteršiča v drugi Janševi vladi.

Štih je znan tudi po tem, da je na blogu objavil seznam slovenskih novinarjev, ki naj bi bili režimski oziroma »socialistični«. Opremil ga je z angleškim opozorilom, ki je tujce svarilo pred sodelovanjem z njimi. Pravzaprav je šlo zgolj za dopolnjen star seznam novinarjev podpisnikov zloglasne peticije 571, ki je v času Janševe vlade opozarjala na pritiske oblasti na medije. Zaradi zastarelosti seznama je bilo pri številnih novinarjih na njem označeno, da delajo v mediju, ki so ga že zapustili, nekateri od njih pa so bili že pokojni.

V prvem radijskem oglašanju se je zaradi Thompsonovega koncerta v Sloveniji lotil novinarjev Večera, zanje je dejal, da se »mentalno nikoli niso prav zelo razlikovali od fašistov«. Thompsonova ustaška ikonografija se mu ne zdi sporna. »Domobrancev ni več, vse ste jih pobili. Obstajajo samo normalni ljudje, ki bi radi v miru poslušali dobro glasbo.« Štih je prepričan, da bodo novinarji s svojim pisanjem povzročili zgolj to, da bo Thompsonov nastop bolj obiskan, kot bi bil sicer. Njega so očitno prepričali, saj napoveduje, da bo za koncert priletel v Slovenijo.

Libertarec Tomaž Štih

Libertarec Tomaž Štih
© Borut Peterlin