IK, STA

 |  Svet

Svet obsoja nov severnokorejski jedrski poskus

Danes se bo zaradi Severne Koreje na izrednem zasedanju, ki bo tokrat odprto za javnost, sestal tudi Varnostni svet Združenih narodov

Severnokorejski predsednik Kim Jong Un

Severnokorejski predsednik Kim Jong Un
© Zennie Abraham / Flickr

Iz sveta se vrstijo obsodbe novega severnokorejskega jedrskega poskusa. Peking je preizkus vodikove bombe ostro obsodil in kritiziral Pjongjang, ker ignorira mednarodne obsodbe njegovega jedrskega programa. Južna Koreja je zahtevala najostrejše sankcije proti Pjongjangu, poskus so najostreje obsodili tudi zveza Nato, Rusija, Japonska in EU.

Na izrednem zasedanju se bo danes sestal tudi Varnostni svet Združenih narodov. Izredno zasedanje, na katerem bodo razpravljali o mednarodnem odzivu na severnokorejski jedrski poskus, so zahtevale ZDA, Velika Britanija, Francija, Japonska in Južna Koreja, pa bo tokrat odprto za javnost.

Severna Koreja "je ignorirala splošno nasprotovanje mednarodne skupnosti njenemu jedrskemu programu in izvedla jedrski poskus. Kitajska vlada izraža odločno nasprotovanje in to ostro obsoja," je na spletni strani zapisalo kitajsko zunanje ministrstvo.

"Severno Korejo pozivamo, da sprejme močno željo mednarodne skupnosti po denuklearizaciji in upošteva relevantne resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov," so še zapisali. Pozvali so jo še, "naj preneha z napačnimi dejanji, ki poslabšujejo razmere in niso v skladu z njenimi interesi, ter se vrne k reševanju problema prek dialoga". Peking sicer velja za glavnega diplomatskega zaveznika Pjongjanga, ki ga kljub temu poziva k zmanjšanju jedrskega programa.

"Severno Korejo pozivamo, da sprejme močno željo mednarodne skupnosti po denuklearizaciji in upošteva relevantne resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov." (Kitajska) 

Južnokorejski predsednik Moon Jae-in pa je zahteval "najostrejše sankcije" proti Severni Koreji. Seul zahteva "vse diplomatske ukrepe, vključno s sankcijami VS ZN za popolno osamitev Severne Koreje", je po zasedanju južnokorejskega varnostnega sveta dejal predsednikov svetovalec za varnost Chung Eui-yong.

Seul bo preučil uporabo "najmočnejših strateških zmogljivosti ZDA", je še povzel Moonove besede, pri čemer bi lahko šlo za taktično jedrsko orožje, ki ga je Washintgon iz Južne Koreje umaknil leta 1991.

Japonski premier Shinzo Abe je preizkus vodikove bombe označil za "popolnoma nesprejemljiv". Razvoj severnokorejskega jedrskega in raketnega programa predstavlja "novo stopnjo resne in neposredne grožnje", je poudaril. "Ali bomo zaustavili severnokorejska lahkomiselna dejanja, ki ogrožajo svetovni mir, je odvisno od sodelovanja in solidarnosti mednarodne skupnosti," je dodal. Tokio je sicer že pred tem vložil protest pri severnokorejskem veleposlaništvu v Pekingu.

Dejanje je "najostreje obsodila" tudi Moskva. Kot so sporočili z ruskega zunanjega ministrstva, je Rusija pripravljena sodelovati pri skupnih prizadevanjih in pogovorih za ureditev razmer.

Tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je obsodil poskus in ga označil za "očitno kršitev več resolucij VS ZN". Izrazil je zaskrbljenost zaradi ravnanja Pjongjanga, ki po njegovih besedah predstavlja grožnjo regionalni in mednarodni varnosti. "Režim mora takoj popolnoma ustaviti vse obstoječe jedrske in balistične aktivnosti," je še poudaril in Pjongjang pozval k dialogu z mednarodno skupnostjo.

Francoski predsednik Emmanuel Macron se je zavzel za "zelo odločen" odgovor mednarodne skupnosti in Varnostni svet ZN pozval k "hitremu odzivu na severnokorejsko kršitev mednarodnega prava". K "jasnemu in enotnemu odgovoru" je pozval tudi Evropsko unijo.

Francoski predsednik Emmanuel Macron se je zavzel za "zelo odločen" odgovor mednarodne skupnosti in Varnostni svet ZN pozval k "hitremu odzivu na severnokorejsko kršitev mednarodnega prava". K "jasnemu in enotnemu odgovoru" je pozval tudi Evropsko unijo.

Macron je o tem po telefonu govoril tudi z nemško kanclerko Angelo Merkel. "Kanclerka in predsednik sta se strinjala, da je Severna Koreja prekršila mednarodno pravo in da mora mednarodna skupnost odločno nastopiti proti tej eskalaciji," so po pogovoru sporočili iz urada Merklove. Zavzela sta se za ostrejše sankcije EU proti Pjongjangu, so še zapisali.

Tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je VS ZN pozvala k "odločnemu in učinkovitemu" odzivu. Severno Korejo je v imenu EU pozvala k ukinitvi jedrskega in balističnega programa. Režim severnokorejskega voditelja Kim Jong-una je pozvala k dialogu.

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) pa je sporočila, da je šesti jedrski poskus Severne Koreje "vreden skrajnega obžalovanja". "Ta novi test, ki sledi dvema lanskima in je šesti od leta 2006, je v popolnem nasprotju s ponavljajočimi zahtevami mednarodne skupnosti," je povedal generalni direktor agencije Yukiya Amano. Dodal je, da IAEA "ostaja pripravljena" prispevati k mirni rešitvi situacije.

Severna Koreja je danes po navedbah severnokorejske državne televizije testirala napredno vodikovo bombo, ki jo, kot trdijo, lahko namestijo tudi na medcelinsko balistično raketo. Preizkus je označila kot "popoln uspeh".

Eksplozija je na odmaknjenem območju, kjer Pjongjang izvaja jedrske poskuse, davi okoli 5.20 po srednjeevropskem času povzročila potres z magnitudo 6,4. Temu je nekaj minut kasneje sledilo novo tresenje tal z magnitudo 4,6. Po navedbah kitajskega seizmološkega centra bi lahko šlo za podor oziroma posedanje tal po eksploziji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.