Samo Babuder

 |  Pisma bralcev

Odziv na Delo in molk proti nasilju

Spodaj objavljamo odgovor, ki ga je Samo Babuder, strokovni svetovalec revije Ona, naslovil na bralce revije Ona, potem ko so se ti kritično odzvali na njegov nasvet bralki One v zvezi z nasiljem njenega partnerja. Novinarka Mladine je o teh kritičnih odzivih pripravila članek z naslovom Delo in molk proti nasilju. Pred objavo je g. Babuderja prosila za komentar, vendar ji je po elektronski pošti sprva sporočil, da zadeve ne bo komentiral. Isti dan pa ji je poslal še en odgovor - prav tistega, ki ga je naslovil tudi na bralce One. Novinarka tega e-pisma žal ni prejela oz. ga ni videla v svojem poštnem nabiralniku. Posledično odgovora ni vključila v članek.

Babuder je v svoji drugi e-pošti zapisal, da njegov namen "ni bil spodbujati predsodke o vlogi žensk", saj zagovarja "šibkejše, razžaljene, zaskrbljene in nesrečne in jim skušam z morebitnimi uvidi in nasveti pomagati". Očitno pa je prišlo do nesporazuma. Za kritične odzive bralcev je hvaležen, ker bodo imeli vpliv na to, kako bo v prihodnje oblikoval oz. krajšal vprašanja bralk in bralcev ter pripravljal svoje odgovore, ki jih bere široka javnost. Njegovo pojasnilo v celoti objavljamo spodaj.

"Naj se najprej zahvalim bralkam in bralcem, ki so podali svoje mnenje na moj prispevek v rubriki Zaupno z dne 7.2.2017. Dobro je, da se pogovarjamo o perečih življenjskih temah in izmenjujemo mnenja.

Naj najprej izpostavim pomembno okoliščino, ki se mi zdi ključna za razumevanje celotnega konteksta. Zaradi omejenega prostora, ki je na voljo v rubriki, so bila v omenjenem prispevku v vprašanju »Žalostne bralke« ohranjena le nekatera pomembna dejstva. Ti skopi podatki naj bi bili dovolj za bralke in bralce, da si ustvarijo približno sliko njenega sveta. Skrajšanje vprašanja na omejeno število kratkih stavkov nudi več prostora terapevtu za nasvet. Za bralko ni pomemben povzetek njenega vprašanja, ampak predvsem ta drugi del. In to naj bi bil namen te rubrike: pomagati z nasvetom bralki ali bralcu, ki se je opogumil in na uredništvo poslal svoje vprašanje.

Žal kratek povzetek izpovedi »Žalostne bralke« ni mogel podati širše slike bralkam in bralcem, zaradi česar verjamem in razumem, da je bilo odprto široko polje različnim interpretacijam. Skupni imenovalec vaših mnenj je, da je bila krivda za položaj »Žalostne bralke« pripisana žrtvi. Žal mi je, da je moj odgovor pustil takšen vtis in hvaležen sem vam za to povratno informacijo. Naj pa še enkrat poudarim, da je bil odgovor namenjen predvsem »Žalostni bralki«, ki svojo situacijo doživlja v celoti in ne le v fragmentih, ki so podani v povzetku njene izpovedi. Če so bila njena čustva prizadeta tako kot vaša, potem se bo najbrž oglasila s svojim mnenjem in si ga bomo lahko prebrali v kateri od prihodnjih številk.

Nobenega opravičila ni za dejanja njenega moža. Tega se »Žalostna bralka« dobro zaveda. Zaveda se svojih pravic in ve kam se lahko obrne po pomoč, toda teh priložnosti ne želi izkoristiti, kot je še omenila v svoji izpovedi. V svoji odvisnosti od moža (ne samo materialni, ampak tudi duševni) se mu raje podreja in vztraja v svoji nemoči. Ravno v uvidu brezizglednosti njenega položaja, popolni odvisnosti od drugih, lahko bralka najde vzvod za spremembo.

Glede na to, da bralka želi vztrajati v dani družinski situaciji, in glede na njeno daljšo pripoved o različnih okoliščinah njenega življenja, sem ocenil, da je najboljši nasvet za pot k izboljšanju ta, da si gospa najde službo. V tem jo podpira tudi njen mož, ki ga bralka ne doživlja tako negativno, kot ga, na podlagi skopega opisa v vprašanju bralke, vidite vi. Bralka svojega moža namreč doživlja kot skrbnega, a impulzivnega. Dogodek s klicem preko stacionarnega telefona jo je močno prizadel in je bil povod za to, da je napisala svoje pismo.

Nikakor ni bil moj namen spodbujati predsodke o vlogi žensk v družbi in tisti, ki redno spremljate moje odgovore boste lahko potrdili, da dosledno zagovarjam šibkejše, razžaljene, zaskrbljene in nesrečne in jim skušam z morebitnimi uvidi in nasveti pomagati. Dovolite pa terapevtu, da odgovore poda na podlagi svoje strokovne presoje.

Vsekakor so vaša mnenja dobrodošla in se še enkrat zahvaljujem zanja. Podajajo dragocene smernice glede oblikovanja vprašanj bralk in bralcev ter odgovorov nanja, zlasti v smislu posvečanja več pozornosti morebitnim odzivom širšega kroga bralk in bralcev."

Samo Babuder, Ljubljana

Članek si lahko preberete na tej povezavi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.