Darja Kocbek

 |  Svet

Arbitražna klavzula ni v skladu s pravom Evropske unije 

Sodba sodišča EU utegne biti začetek konca zasebnih arbitražnih sodišč, ki odločajo v korist koncernov

© Pixnio.com

Arbitražne klavzule o zaščiti naložb v sporazumih med članicami EU niso v skladu s pravom Unije. O tovrstnih sporih smejo odločati le redna sodišča, so odločili sodniki sodišča EU. Arbitražnih sodišč ni mogoče obravnavati enako kot sodišča držav članic, ker ni gotovo, da bodo presojala v skladu s pravom Unije. Če se dve članici EU ne moreta dogovoriti glede določene naložbe, morata pravico iskati na rednih sodiščih, ne na arbitražnih sodiščih, so presodili sodniki sodišča EU.

Sodba sodišča EU ne vpliva le na prostotrgovinske sporazume, ki jih imajo med seboj sklenjene članice EU, ampak utegne vplivati na sporazume o trgovini in naložbah, ki jih je sklenila EU, poroča Reuters. Za prihodnje prostotrgovinske sporazume je Evropska komisija sicer spremenila model za zaščito naložb tako, da namesto arbitražnih sodišč predvideva vzpostavitev investicijskega sodišča, ki bo odločalo o sporih glede naložb podjetij v drugih državah.

Predstavnik Evropske komisije je izpostavil, da bi novo sodišče moralo delati transparentno, učinkovito in predvidljivo.

O tem predlogu je bila v Bruslju februarja na Evropskem ekonomsko-socialnem odboru razprava. Poročevalec Philippe De Buck je izpostavil splošno soglasje, da mora biti za naložbe v tujih državah zagotovljena zaščita. Investicijsko sodišče, ki ga predlaga Evropska komisija, je po njegovih besedah dolgoročni politični projekt, ki potrebuje podporo »kritične mase držav«, da bi ga lahko uveljavili. Soporočevalka Tanja Buzek je izpostavila, da je treba pri odločanju upoštevati tako proceduralne kot vsebinske vidike. Predstavnik Evropske komisije je izpostavil, da bi novo sodišče moralo delati transparentno, učinkovito in predvidljivo.

Udeleženci razprave so izpostavili, da si je EU zagotovila vodilno vlogo pri reformi sistema za zaščito naložb že s tem, da je dosegla vključitev sistema sodišča za zaščito naložb v zadnje sporazume o prosti trgovini, kot sta sporazum s Kanado (CETA) in Vietnamom.

Kritiki arbitražnih sodišč so s sodbo sodnikov sodišča EU zadovoljni. Max Bank iz organizacije LobbyControl, je za die Zeit povedal, da je odločitev sodišča EU začetek konca prava, ki odloča v korist koncernov, v Evropi. Članice EU imajo med seboj sklenjenih 196 sporazumov o zaščiti naložb. Na podlagi teh sporazumov koncerni lahko tožijo države članice za odškodnino, če niso zadovoljni z njihovimi odločitvami. Teh tožb ne vlagajo na rednih sodiščih, ampak na zasebnih arbitražnih sodiščih.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.