Uredništvo

 |  Družba

Kdo je radikalni desničar, ki želi preprečiti koncert Nosil bom rdečo zvezdo?

Uporabnik, ki se predstavlja kot član Inštituta za domoljubne vrednote, na Twitterju paradira pod vzdevkom "besni upokojenec" in celo grozi, da shod proti rdeči zvezdi tokrat ne bo tako miren kot zadnjič

Zgovoren tvit uporabnika, ki si je nadel ime BesniUpokojene

Zgovoren tvit uporabnika, ki si je nadel ime BesniUpokojene
© Twitter

Bojan Mohar je ljubljanskega župana Zorana Jankovića pozval, naj odpove koncert Svetlane Makarovič z naslovom Nosil bom rdečo zvezdo. Poziv je poslal v imenu Inštituta za domoljubne vrednote, kjer je tudi direktor. V okviru istega inštituta pa deluje tudi uporabnik, ki se na Twitterju predstavlja pod vzdevkom BesniUpokojenec (@penzionist12). Slednji je o sebi v opisu napisal, da je "Slovenec, domoljub, radikalni desničar" in "prostovoljec za rablja, ko se bo sodilo izdajalcem Slovenije". Svoje pravo ime na Twitterju skriva in tudi ni znano, ali je profilna fotografija njegova. A isto fotografijo na Facebooku uporablja tudi oseba z imenom Igor Golob, ki mu v opisu piše, da so "slovenski skrajni desničarji dobro pripravljeni na vojno z muslimani in levico". Delita si torej precej podobne vrednote.

Opis profila na Twitterju: BesniUpokojenec
© Twitter

Tviti uporabnika, ki se skriva pod vzdevkom BesniUpokojenec, so polni sovražnega govora, večinoma usmerjenega proti beguncem, tujcem in LGBT skupnosti. Kot rešitev za domnevne težave pa ponuja tudi nasilje. Iz enega od njegovih tvitov je razvidno tudi, da je  ustanovitelj in član zaprte Facebook skupine Preprečimo koncert SM-rdeče zvezde v Ljubljani, ki ima 178 članov. Med njimi je tudi vidni član SDS Branko Grims, a treba je opozoriti, da vas lahko v zaprto skupino doda tudi tretja oseba, brez vaše privolitve, zato ne moremo trditi, da se je Grims včlanil sam. 

Tvit uporabnika BesniUpokojenec

Tvit uporabnika BesniUpokojenec
© Twitter

Omenjeni Igor Golob ima na Facebooku tudi fotografijo, na kateri na svoji majici nosi našitek s podobo The Punisherja ter slogan: "God Will Judge Our Enemies We'll Arrange The Meeting" (Bog bo sodil našim sovražnikom, mi pa bomo poskrbeli za srečanje). 

Punisherjev znak so pred leti prišili na uniforme tudi pripadniki norveških posebnih enot v spomin na padlega kolega (z vzdevkom Jokke), s pripisom: »Jokke, nikoli ne bomo pozabili.« Znak so morali pozneje odstraniti, saj so v vrhu norveške vojske presodili, da ne sodi na vojaške uniforme.

Znak The Punisherja in slogan

Znak The Punisherja in slogan
© arhiv Mladine

Fotografija Igorja Zajca na Facebooku z našitkom The Punisherja

Fotografija Igorja Goloba na Facebooku z našitkom The Punisherja
© Facebook

Najbolj nedavno pa se je Punisherjeva lobanja kot znak oblastnih represivnih enot pojavila na pokrovu motorja policijskih avtomobilov v vzhodnem Kentuckyju v ZDA s pripisom slogana »Blue lives matter« (modra življenja so pomembna). Slogan uporablja istoimensko gibanje, ki se zavzema, da bi bili napadi na policiste uzakonjeni kot kazniva dejanja s »sovražnim namenom«. Gre za gibanje z vprašljivim, rasističnim svetovnonazorskim predznakom; ustanovljeno je bilo kot odgovor na gibanje »Black lives matter«, ki opozarja na policijsko nasilje nad temnopolto skupnostjo. Policija v Kentuckyju je nato Punisherjev znak odstranila s svojih policijskih vozil, saj so se znašli pod pritiskom javnosti, da simbol hladnokrvnega morilca, ki deluje zunaj zakona, pač ne more biti hkrati tudi simbol policije.

Fotografija, ki jo je na Facebooku objavil Igor Golob (na zastavi karantanski panter)

Fotografija, ki jo je na Facebooku objavil Igor Golob (na zastavi karantanski panter)
© Facebook

Na fotografijah lahko omenjenega Goloba vidimo tudi z zastavo, na kateri je karantanski panter, objavil pa je tudi znak proti islamizaciji Evrope.

Zgovoren tvit uporabnika BesniUpokojenec

Zgovoren tvit uporabnika BesniUpokojenec
© Twitter

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.