Ivan Ilovar

 |  Mladina 14  |  Konzum

Vinotoč Woelfl, Oberfahrenbach, Avstrija

Ob šporgetu

  • ocena: 4 / 5

voukecova mati pri šporgetu

voukecova mati pri šporgetu
foto: Rudi Jazbec

 

Prečajte mejo pri Juriju, uberite jo do Lučan (Leutschach) in potem proti Gomilici (Gamlitz), nedaleč stran bo odcep proti Kreuzbergu, od tam pa Vam je v orientacijo razgledni stolp blizu kmetije. Ali pa vprašajte domače, ki pečejo postrvi samo po predhodnem naročilu in so dosegljivi na 00 43 3456 1629.

Specialitete:

bučno olje in domač kruh, liptovski, bučni, ocvirkov namaz, kibelflajš, postrvi v masti s krompirjevo solato, buhtlji.

Vina:

cvetober belih sort (laški in renski rizling, beli pinot, sauvignon, chardonnay, rizvanec) in barikiran zweigelt. Žganjeljubi bodo, posebej če jih tamladi Voukec zvabi v klet z žganjicami, pred težko preizkušnjo, med deseterico se najdejo tudi arcnije iz lesnike, kutine, plavkice, štajerski calvados in brandy.

Pri Voukecu smo zložno uživali za okoli 3.500 SIT na osebo.

 

Do Voukeca, kakor bi se poslovenjeno reklo domačiji Woelfl, ne bi, gor in dol po goricah, nikoli našli brez Konzumovega mariborskega zaupnika, ki nas je zvabil v slikoviti brlog. Brlog, ki je pač izjema med avstrijskimi vinotoči, ki se, bolj kot tisti v domovini, držijo predpisov in ne ponujajo za pod zob ničesar, kar bi presegalo sobno temperaturo, tudi kave ne. Ker pa so Voukeci, ki v leseni hiški iz turških časov vztrajajo že kakih sto let, znali ljudstvu in stroki predstaviti v masti ocvrte postrvi iz stričevega ribnika kot specialiteto, brez katere bi trpela turizem in izročilo, mati na šporgetu sredi kmetske izbe še vedno obrača porcijske plavutarice.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: