Deja Crnović

 |  Mladina 32

Pesnik Igor Pirkovič

Avtor besedila nove himne SDS je pomočnik direktorja TV Slovenija

Nuša Derenda in minister Andrej Vizjak

Nuša Derenda in minister Andrej Vizjak
© Marko Pigac

Nedavno smo poročali, da je SDS zavoljo predvolilnega obdobja zamenjala himno, ki ni več havajsko navdihnjena poskočnica skupine Malibu, ampak domovinsko zavedna oda Sloveniji, ki jo je izvorno pela Klara, zmagovalka karaok v oddaji Vrtiljak, ki so jo ob sobotnih popoldnevih predvajali na TV Slovenija. A na SDS so se takrat odločili, da na vprašanja v zvezi s himno ne bodo odgovarjali. O himni, ki so jo veljaki SDS slišali na državni proslavi, kjer so se zanjo tudi navdušili, je bila bolj zgovorna Nuša Derenda, ki je himno ponovno posnela za strankarske potrebe. Glede na to, da je bila skladba prvotno napisana za mlado zmagovalko karaok, je avtor besedila kar sam Igor Pirkovič, pomočnik direktorja TV Slovenija. Pirkovič je sicer svojo glasbeno pot utrdil kot pisec besedil v oddaji Piramida, bil pa je tudi spremljevalec Lojzeta Peterleta v Helsinkih, ko si je ta v duhu predvolilne kampanje ogledal nastop Alenke Gotar na Eurosongu. Kaj Pirkovič poreče na to, da so njegovo besedilo ovekovečili kot himno SDS, nam ni uspelo izvedeti, saj so nam iz službe za odnose z javnostmi na TV Slovenija sporočili, da izjav o avtorskem delu Pirkovič ne daje. Njegov nadrejeni Jože Možina pa je bil odsoten in tako ni komentiral avtorskih podvigov svojega pomočnika.
Glasbo pesmi Za Slovenijo živim pa je napisal Miran Juvan, ki je v času oddaje Vrtiljak sedel v strokovni komisiji in je bil po besedah Derende tudi tisti, prek katerega so SDS-ovci navezali z njo stik. Sicer pa je Derenda sodelovanje z vladajočo stranko vzela povsem profesionalno, saj jim je zaračunala honorar.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.