Goran Kompoš

 |  Mladina 43  |  Kultura

Veselje v zvoku

Eden najbolj popularnih sodobnih alter bendov Animal Collective v Menzi pri koritu v Ljubljani

Med godenjem je vladala spoštljiva tišina, med odmori glasne ovacije

Med godenjem je vladala spoštljiva tišina, med odmori glasne ovacije
© Miro Majcen

Predpretekli četrtkov večer je središče prestolnice razsvetlilo katarzično vzdušje. Pred Menzo pri koritu je vršalo že v zgodnjih večernih urah, ko so si zamudniki poskušali zagotoviti “last minute” vstopnice. Razprodan koncert na Metelkovi je pač sila redek pojav, toda če sodimo po pokoncertnem razpoloženju - celotni Menzi se je tako smejalo, da je bila videti, kot da si požvižgava -, bi to v prihodnje morda lahko postala bolj pogosta praksa. Ni več dvoma, da tudi v Podalpju obstaja baza poslušalcev željnih aktualnih muzik. Vsi smo se namreč zbrali z istim ciljem; vdihniti enega najbolj popularnih sodobnih alter bendov Animal Collective (AC).
Izvrstno vzdušje, intimnost Menze in popolna profesionalnost trojice (četrti član Deakin na aktualni turneji ne sodeluje) so obetali veliko, dasiravno se beštij iz preteklosti drži breme koncertne nepredvidljivosti, zato pulz na tem mestu še ni prebijal v rdeče območje. A ne za dolgo. Eterični zvoki so prostor preplavili takoj, ko je trojica zagnala semplerje, intenzivnost vznesene - s svetlobnimi panoji nadgrajene - zvočne izkušnje pa se je stopnjevala vse do dobro uro in pol oddaljenega vrhunca. Člani AC pravijo, “radi imamo, da zvoki pridejo v prostor in se igrajo z našimi ušesi”. In so se. Nešteto pisanih sonornih drobcev se je vrtinčilo okoli pulzirajočih, hipnotičnih tribalnih in rejverskih ritmov, neobičajnih in zahtevnih vokalnih harmoniziranj, živalskih krikov, kitarskih milozvočij in bobnarsko-tolkalskih posegov. Inovativnost zasedba potrjuje že s svojimi albumi, toda zvočnost je tam (popoidno) uravnotežena, zato njihovo eksperimentiranje z mešanjem kontrastov pravo dimenzijo dobi šele v živo. Ne zatekajo se v reprodukcijo materiala s plošč, pač pa posamezne prepoznavne fraze vgrajujejo v povsem nove, kompaktne in kompleksne ideje, ki jih vedno znova sprevračajo. Izmikajo se vsakršnim pravilom, hodijo po robu, vselej, ko se pojavi obris klišejskosti, pa glasbo preokrenejo v povsem drugo smer. Intuitivno, raziskovalno in spretno posegajo v (ohlapno) melodično-abstraktno strukturo pop pesmi, iz katere pronicajo igrivost, veselje in norčavost. Geologist, Avey Tare in Panda Bear so si pred koncertom želeli pozitivne energije. Dobili so več kot to. Publika je prišla poslušat, okušat, gledat, otipat ... čutit. Med godenjem je vladala spoštljiva tišina, med odmori glasne ovacije ... atmosfera, ki jo na koncertih doživiš le redko.
Peacebone je ob koncu prinesel kolektivno ekstazo zverinic, obiskovalcev ter organizatorjev in zaokrožil izvenserijski koncertni dogodek. Seveda upamo, da bo pozitivna izkušnja botrovala še več tovrstnim posladkom. Prvi se ponuja že čez slab mesec, ko Buba in Menza gostita AC-ju soroden hrupni dvojec Lightning Bolt!

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.