Deja Crnović

 |  Mladina 51

Potrebujemo nov teleprompter?

V Sloveniji naj bi bil samo eden, pa še ta je v lasti SDS in trenutno v okvari

Janševi govorni pripomočki

Janševi govorni pripomočki
© Borut Peterlin

V časih, ko je bil predsednik vlade še Janez Janša in je bil večkrat slavnostni govorec na državnih proslavah, si je pri branju govorov (občasno tudi plagiatov) pomagal s posebnim pripomočkom. Tako imenovani teleprompter je elegantna različica »trotlbobna«, sicer bolj znanega televizijcem, na katerem se vrti besedilo, ki ga govornik bere. Sodobni teleprompterji so komaj opazni, saj so podobni steklu na stojalu, besedilo pa je vidno samo z govorčeve strani.
Ko smo lani preverjali, kdo je kupil teleprompter, ki ga uporablja Janez Janša, so iz protokola odgovorili, da so si napravo brezplačno sposodili od SDS. A na zadnjih nekaj proslavah teleprompterja ni bilo več videti. Zakaj? Iz protokola so pojasnili, da si je predsednik države Danilo Türk dvakrat zaželel uporabo naprave, a mu niso mogli ustreči, saj je bila v okvari. Je šlo res za okvaro ali kaj drugega? Bojan Jovan, od katerega si je protokol brezplačno sposojal napravo (Jovan je sicer tehnični urednik tednika Demokracija), je povedal, da je bil zgolj operativno odgovoren za izposojo, draga naprava, ki je zdaj menda v okvari, pa je v lasti SDS.
Sicer pa je Tomo Juvan iz urada predsednika republike sporočil, da predsednik naprave ne potrebuje, zato o nakupu ali najemu zaradi velikih stroškov ne razmišljajo. »V uradu predsednika smo se pri protokolu Republike Slovenije informativno pozanimali za možnost uporabe teleprompterja na državnih proslavah, zgolj zato, ker smo opazili, da se je v nekaterih primerih že uporabljal ob tovrstnih slovesnostih. Po našem mnenju nakup takšne naprave zaradi verjetno visokih stroškov tudi ne bi bil smiseln za posamezno državno institucijo
Po neuradnih podatkih naj bi nakup naprave v Sloveniji stal okoli 30 tisoč evrov. Morda pa ga bo SDS uspelo ponovno usposobiti in ga bo še naprej brezplačno posojala protokolu. Ali pa je širokosrčnost stranke odvisna od barve vlade?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.