Deja Crnović

 |  Mladina 34  |  Družba

Anže Kacafura - Cazzafura

Tisti reper, ki je postal producent, in tisti filmofil, ki je svoj komad slišal v ameriškem filmu

/media/www/slike.old/mladina/profil_kacafur_20090811_0090_b5.jpg

© Borut Peterlin

Anže Kacafura je tisti pobriti mladenič, ki ga najlažje vidite v spotu ali na koncertu Zlatka Čordića. Njegov glas slišite v enem najboljših novih slovenskih pop komadov Ko bi le vedel Jadranke Juras, za katerega je napisal glasbo, aranžma in besedilo. Pravzaprav ga marsikateri reper omeni v svojih komadih, v zahvalnem govoru ob prejetju viktorja pa ga je omenil celo legendarni radijec Andrej Karoli. A Cazzafura, kot se umetniško zapiše njegovo ime, raje ostaja v ozadju. Čeprav si je prve glasbene izkušnje nabiral že v sedmem razredu osnovne šole, ko je z Došo jezno repal v dvojici Da II Deuce, se je, po sodelovanju z Nikolovskim in ko se je družbi pridružil Zlatko, odločil, da oder prepusti drugim in sam ostane v ozadju.
Z Anžetom smo se sestali v lokalu na Litijski in že po nekaj minutah kramljanja mu je zazvonil telefon. »Ja, ja, čim bolj preprosto, čim bolj ''slovensko'', veš, jaz znam komplicirati,« v smehu razlaga osebi na drugi strani, za katero se kmalu izkaže, da je Alenka Gotar, ki te dni snema duet z Zlatkom za fundacijo »od Joca«. »Pa da vidimo, kako gre opera z repom,« se zasmeje Kacafura, ki, čeprav je njegova glavna preokupacija Zlatko, veliko sodeluje tudi z drugimi glasbeniki, zanje dela celo »po naročilu«. Je eden izmed tistih slovenskih glasbenikov, ki lahko živijo od glasbe, v družini pa je edini umetnik, vsi drugi so ekonomisti. Anže je diplomiral na Inštitutu SAE, inštitutu za avdio- in multimedie v Ljubljani, nekaj časa pa je uporabljal tudi tamkajšnji studio. Vendar šola v Sloveniji ni priznana in to je morda še razlog več, da ga vleče v tujino. A o tem govoriti, je dejal, je še prezgodaj.
Eden glavnih krivcev, da je Anžeta zaneslo v hip hop, je bil njegov starejši brat. Ta mu je v osnovni šoli od soseda prinesel kasete, na katerih je bil posnet težak underground rep: Tim Dog in Group Home. »Vsi smo rekli vau, to je dbest, začeli smo nositi široke hlače in kapce, rute, puloverje s kapuco, takoj smo bili v filmu.« Nato je brat, očitno dežurni krivec, ustanovil skupino Da II Deuce, kjer so bili sprva zdaj že bivši košarkarji. Tako so svoj prvi komad izdali na kompilaciji Šolske košarkarske lige (ŠKL). Ko se je zasedbi pridružil Doša, so se karte premešale in nazadnje sta bila Da II Deuce samo še Kacafura in Doša. V sedmem razredu osnovne šole sta posnela komad Dost vas mam, pri 15 letih pa še spot. Prijavila sta se na razpis Radyoyo in si kot najmlajša udeleženca zagotovila prostor na zdaj že skoraj legendarni predstavitveni kompilaciji slovenskih reperjev 5 Minutes of Fame - Za narodov blagor. Takrat sta spoznala Darka Nikolovskega in on ju je pripeljal v kolektiv Sami norci. Nikolovski je nato izdal plato Vse ob svojem času, na kateri se v komadu Sami norci prvič pojavi tudi Zlatko, Kacafura pa je vedno manj časa namenjal repanju in je vedno več časa preždel v produkciji. »Odločil sem se, da bom raje mož v ozadju, oder pa bom prepustil drugim. Malo me je minilo, bili smo mulčki, mislili smo, da smo najpametnejši na svetu, da nam je lahko vseeno za vse, in ta jeza me je kmalu minila.«
Kljub temu se je ob pomoči Radyoyo komad Dost vas mam uvrstil na mednarodno kompilacijo Speaking in Tongues - Diverse Dialects From the Global Hip Hop Nation, kjer so se predstavili reperji z vsega sveta; Slovenijo je zastopal duo Da II Deuce, Hrvaško pa na primer Bolesna braća. Takrat se je za 16-letnika zgodilo nekaj povsem nepričakovanega. Omenjena komada s kompilacije so izbrali za film Birthday Girl z Nicole Kidman v glavni vlogi, ki igra rusko nevesto, naročeno po pošti. »Morda so iskali ruski rep, pa so se potem sprijaznili s slovenskim in hrvaškim, zanje je verjetno res vseeno, nama pa se je zdelo super. Škoda samo, ker filma niso vrteli v slovenskih kinematografih, ker takrat bi pa zakupil dve vrsti. Si predstavljaš, sediš v kinu in slišiš svoj komad!« Kacafura priznava, da je filmofil, sicer malce retro sorte, saj je vsaj dvakrat na teden v kinu. »Ampak potem si ogledam vse filme in moram en mesec čakati, da pride kak nov.« Obožuje azijsko produkcijo in ameriške drame, všeč so mu francoski filmi in posledično je zasvojen s filmsko glasbo. »Obožujem filmsko glasbo, precej navdiha črpam prav iz nje. Hans Zimmer je zame številka ena, od Gladiatorja, Poslednjega samuraja, Piratov s Karibov ..

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.