Goran Kompoš

 |  Mladina 4  |  Kultura

Prožen hiphop

Sole & The Skyrider Band v Menzi pri koritu

Sole še vedno opozarja na nesmislov polne sodobne življenjske usmeritve.

Sole še vedno opozarja na nesmislov polne sodobne življenjske usmeritve.
© Maruša Bertoncelj

Leto se je komaj začelo, pa smo že dobili nekaj zanimivih hiphoperskih dogodkov. Pred štirinajstimi dnevi se je tod mudil DMC, član ene najvplivnejših hiphop zasedb Run-D.M.C., ki je v osemdesetih letih minulega stoletja odločilno sooblikovala podobo repa. Minulo soboto pa je s koncertom v Menzi pri koritu domačo publiko s samosvojo - zdaj ne več tako novo - različico sodobnega repa že tretjič nagovoril Sole.
Skozi prizmo začetkov lahko obema pripišemo inovativnost, toda Run-D.M.C. je bila svoj čas ena najpopularnejših hiphop zasedb, Sole pa je povsem obroben ustvarjalec, ki poleg tega prej kot hiphopersko publiko najbrž nagovarja poslušalce z indie rockovskim ozadjem. Zdi se, da je s svojo razmeroma drzno kombinacijo rockovskih in hiphoperskih izročil neprebavljiv za neprožno, (paradoksalno) puristično repersko uho. Kljub temu - tudi kot soustanovitelj Anticonovega kolektiva - velja za enega tistih ustvarjalcev, ki sodobnemu repu osvetljujejo eno izmed poti naprej. In to čeprav po desetih letih ne ponuja nič več bistveno novega. A to je pač le ta žalostni odsev aktualnega rimoklepaštva, ki z nekaj izjemami že vrsto let stopiclja na mestu.
Sole ima posebnost, ki je za konvencionalnega hiphoperja kost v grlu, in to so bržkone njegove glasbene podlage, ki dodatno razsežnost dobijo prav v koncertnem kontekstu. Namesto standardnih beatov mu glasbo v živo sestavlja dvojec (ob prejšnjem obisku še trojec) The Skyrider Band, ki v ro-ckovsko trdo formo staplja električni bas, sempler in živo bobnanje. Sicer se zdi, da ni nič prepuščeno naključju, a takšen postopek je kljub temu prožnejši in intenzivnejši, kot velja za prevladujočo repersko strujo.
Zasedba je prišla k nam predstavljat svoj novi album Plastique, ki ga odlikujejo angažirana družbenokritična besedila. Ne povsem ignorantski poslušalec bo v njih prepoznal teme, ki že vrsto let nakazujejo sprevrženost sodobne družbe, zato tu ne gre iskati kakšnih sporočilnih presežkov, dasiravno se Sole izogne pretiravanju s klišeji. Čeprav je po prejšnjem albumu menda dve leti kontempliral v arizonskih gozdovih, še naprej opozarja na nesmislov polne sodobne življenjske usmeritve. Stvar, ki nekoliko zmoti to njegovo prespraševanje, je morda le interpretacija. Morebiti je bila deloma kriva utrujenost, a Solu je tokrat zmanjkalo jeze ali pa cinizma. V vselej melanholični podstati njegovih flowov se prej odpre dimenzija nekakšne vdanosti v usodo. Manjka tiste jezne nezadovoljnosti, preveč pa je jamranja, že skoraj obupa in dvoma o možnosti sprememb. Za zdaj zasedbi skozi prizmo celovitosti sicer še uspe poviti nadpovprečen reperski koncert, ob morebitnem vnovičnem obisku pri nas pa bi si vsekakor želel ščepec pokončne drže več.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.