Peter Petrovčič

 |  Mladina 12  |  Politika

Janša je šel predaleč

Prvi tožnik v državi je bil obtožen zaradi krnitve ugleda in dobrega imena Ninamedie

Direktor Ninamedie Nikola Damjanić

Direktor Ninamedie Nikola Damjanić
© Luka Novak

Okrožno sodišče v Ljubljani je odločilo, da mora predsednik SDS Janez Janša podjetju za raziskavo javnega mnenja Ninamedia plačati 5000 evrov odškodnine, ker je posegel v njen ugled in dobro ime.
Zgodba sega v leto 2007, ko je Janša dal intervju časniku Večer in v njem med drugim dejal, da je »Ninamedia nekakšna hišna služba Gregorja Golobiča« in da »javnega mnenja ne merijo, ampak ga skušajo ustvarjati. Zato jim ne zaupajte«. In tudi, da »sami svoji Ninamedii seveda ne verjamejo«, s čimer je seveda mislil na stranke z levice. To je zmotilo direktorja Ninamedie Nikolo Damjanića, ki je od Janše zahteval 20.000 evrov odškodnine zaradi neupravičenega posega v ugled in dobro ime podjetja.
Janša je na sodišču resničnost svoje izjave dokazoval s primerom iz leta 2004, ko je predvolilna raziskava Ninamedie pokazala slabši rezultat SDS, kot ga je ta potem dosegla, rezultat neke druge raziskave pa je bil pravilnejši. Sodišče ugotavlja, da je takrat cela vrsta raziskav pred volitvami kazala na zmago LDS, čeprav je pozneje na parlamentarnih volitvah zmagala SDS. Ob tem navaja še primer, ko je to pokazala celo anketa, ki jo je naročila in v svojem strankarskem glasilu objavila SDS. Sodišče je dodatno prepričala analiza uspešnosti takratnih volilnih napovedi, ki jo je v časniku Finance opravil Mićo Mrkaić, ki je pokazala, da je po natančnosti volilnih napovedi prva prav Ninamedia. Z izjavami, predvsem s tisto, naj bralci večera »ne zaupajo« raziskavam Ninamedie, je Janša po mnenju sodišča podjetje »nedvomno diskreditiral na trgu«. Za delo, ki ga podjetje opravlja, so namreč »kredibilnost, verodostojnost in objektivnost meritev javnega mnenja ključnega pomena za uspešno delovanje«. Poleg tega sodišče opozarja, da je Janša to izjavil, medtem ko je bil predsednik vlade, »kateremu že sama funkcija zagotavlja močan vpliv na javno podobo in mnenje tako strokovne kot laične javnosti«. Izjave pa niso bile usmerjene v kako drugo politično ali parapolitično okolje, pač pa v podjetje, katerega delovanje na področju raziskav javnega mnenja je dokazano apolitično. Janševe izjave zato po mnenju sodišča ne morejo biti »izjave političnega boja«, ki jih varuje svoboda izražanja.
Janševi zagovorniki so sicer že napovedali pritožbo, vendar pa odločitev sodišča deluje sodobno in argumentirano, kar je na področju medijskega prava prej izjema kot pravilo. Sodišče se je pri presoji primera namreč oprlo na odločbe ustavnega sodišča in na odločbe Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP), pri določitvi višine odškodnine pa na odločbo ESČP v primeru Comingeroll S.A. proti Portugalski.
Tožbo zaradi krnitve ugleda, časti in dobrega imena je torej izgubil politik, ki ima sicer odprtih največ zadev na tem pravnem področju, v katerih nastopa kot tožnik. Rekorder je tudi po višini tožbenega zahtevka. Od finskega novinarja Magnusa Berglunda, Milana Švajgerja in Bojana Potočnika zaradi domnevne krnitve ugleda v oddaji Resnica o Patrii zahteva kar 1,5 milijona evrov.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.