Borut Mekina

 |  Mladina 34

Blackberryji sumljivi tudi v Sloveniji

Tajni agenti in politična elita jih ne uporabljajo

Kanadsko podjetje Research in Motion (RIM), znano po svoji edinstveni storitvi pošiljanja in sprejemanja elektronske pošte prek mobilnikov Blackberry, se je zadnji mesec zapletlo v več sporov z bližnjevzhodnimi in azijskimi državami. Storitve pošiljanja elektronske pošte, sprejemanja sporočil in tudi brskanja po spletu bodo oktobra na teh mobilnih telefonih prepovedali v Združenih arabskih emiratih, s podobnim ukrepom so zagrozili še Savdska Arabija, Libanon, Alžirija, Kuvajt, sedaj pa protiukrepe do konca meseca napoveduje tudi Indija.
Naštete države so spoznale, da njihovi represivni organi niso sposobni prestrezati komunikacij med telefoni te znamke. Blackberryji uporabljajo namreč kriptografsko zaščito za pošiljanje in sprejemanje elektronske pošte in trenutnih sporočil. Sistem naj bi zato ogrožal nacionalno varnost, kajpada zaradi možnosti, da bi ga uporabljali teroristi. A težava je tudi na drugi strani: šifrirana elektronska komunikacija prek mobilnih telefonov Blackberry poteka prek strežnikov, ki so v Kanadi in ZDA. Države so tako dvojno zaskrbljene: ker one same ne morejo spremljati komunikacije in ker komunikaciji lahko prisluškujejo v ZDA in Kanadi.
Znana je denimo odločitev Francije, kjer so vladni varnostni strokovnjaki uradno odsvetovali uporabo telefonov Blackberry pripadnikom vlade in državne uprave. Po njihovem mnenju komunikacijo prek teh telefonov prestreza ameriška agencija za nacionalno varnost (NSA). Kot je znano, se je tudi ameriški predsednik Barack Obama, znan uporabnik telefona Blackberry, ob izvolitvi moral s posebno izjavo odpovedati takšni komunikaciji - telefon te znamke lahko od tedaj uporablja le še za zasebno komunikacijo. A ne samo Obama, tudi predsednik slovenske vlade Borut Pahor, drugi člani vlade in slovenski obveščevalci telefonov Blackberry službeno ne uporabljajo. Na vprašanje, kako varna je komunikacija naše politične elite, so iz Slovenske obveščevalne službe (SOVA) sporočili, »da je z namenom zagotavljanja varnosti komuniciranja vzpostavljen sistem varnih komunikacij, v katerem se uporabljajo le aparati, ki izpolnjujejo zahteve varnega komuniciranja. Telefoni Blackberry se v tem sistemu ne uporabljajo.«
Malce drugače je v Sloveniji s prisluškovanjem. Andrej Tomšič iz urada informacijske pooblaščenke pravi, da seveda noben zakon v Sloveniji ne prepoveduje šifrirane komunikacije med zasebnimi uporabniki, denimo prek telefonov Blackberry. Vprašanje je torej, ali Pahor telefona te znamke ne sme uporabljati, da mu ne prisluškujejo v ZDA, ali zato, da mu lahko prisluškujejo v Sloveniji. Pahor sicer sploh ne uporablja službenega telefona, saj si vse stroške plačuje sam. Njegov zasebni telefon pa je znamke Sony Ericsson.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.