Kultura

TEDxLjubljana Jesen 2010

Samostojni dogodek, ki ima licenco TED-a, neprofitne organizacije, posvečene širjenju dobrih idej. Kino Šiška, Ljubljana.

Mladina 43  |  28. 10. 2010

Nina Kožar, svetovalka za spletno komuniciranje

Nina Kožar, svetovalka za spletno komuniciranje
© Arhiv Mladine

Nina Kožar, svetovalka za spletno komuniciranje: “Znanje in ideje je treba širiti med ljudi, ne pa zadrževati v ozkih krogih, ki si lahko privoščijo obiske takšnih konferenc. To je ideja TED-a, ki mu uspeva tam, kamor tradicionalni izobraževalni sistemi ne sežejo. TEDx-Ljubljana je bil vrhunski dogodek z odličnim izborom predavateljev, ki so vsak po svoje navdušili in navdihnili. Čestitke organizatorjem, ki so vanj vložili ogromno prostovoljnega dela.”


Ciril Horjak - dr. Horowitz, risar stripov: “Organizatorji tokratnega dogodka TEDxLjubljana so presegli sami sebe. Bil sem navdušen, saj sem imel na trenutke občutek, kot da sem na prireditvi TED-a nekje čez lužo, na eni od tistih prireditev, ki jih potem lahko spremljamo zgolj prek interneta. Organizatorji so dali včasih brez razloga pesimistični Sloveniji intenzivno injekcijo navdušujočega optimizma.”

Ciril Horjak - dr. Horowitz, risar stripov

Ciril Horjak - dr. Horowitz, risar stripov
© Borut Peterlin

Mladina je na svoji spletni strani uvedla nov način urejanja komentarjev za bralce, ki se želijo odzvati na pisanje v reviji. Obstoječe nemoderirane komentarje smo zamenjali s pismi bralcev, ki jih tiskana izdaja Mladine pozna že dolgo.

Odločitev za zamenjavo smo sprejeli, ker komentarji pod članki že dolgo niso več edina možnost za odzive bralcev na naše vsebine. S širitvijo družabnih omrežij in osebnih strani uporabnikov interneta je možnosti, da se kdo odzove na naše pisanje, zelo veliko. Tudi izkušnje nam kažejo, da na družabnih omrežjih in prek klasičnih pisem bralcev dobivamo pretežno bolj argumentirane in tehtne odzive na naša pisanja. Mladina si od svojih začetkov prizadeva dati glas vsem posameznikom in družbenim skupinam. Klasični spletni komentarji pa so v zadnjih letih (s spoštovanja vrednimi, a vse bolj redkimi izjemami) postali odlagališče zapisov, ki v javnem diskurzu nimajo kaj iskati.

Kako bo deloval nov sistem?
– Pisma bralcev bodo objavljena pod članki, na katere se nanašajo.
– Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.
– Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.
– Prebrali bomo vsa pisma.
– Pod članki bomo na podlagi uredniške presoje objavili tista pisma, ki bodo konstruktivno prispevala k obravnavani temi.

Z drugimi besedami: tudi v Mladini je odklenkalo piscem, ki so s svojim pisanjem spodbujali sovraštvo, žalili in na splošno kvarili bralno izkušnjo naših bralcev. Mladina je vedno bila in bo v službi njenih bralcev in ti se še vedno lahko odzivajo na naše članke. Pisma bralcev svojega imena niso dobila po nesreči. Pišite nam na pisma@mladina.si.

Sistem komentiranja neposredno pod članki smo zamenjali s pismi bralcev in popravki. Praviloma bomo mnenje, stališče, odziv, pojasnilo, polemiko, kritiko, odgovor, popravek itd. bralcev objavili, če nam bo znana njihova identiteta; če bomo presodili, da popravek odpravlja naše napake, dopolnjuje pomanjkljivosti ali odpravlja enostranskosti v naših prispevkih; če bomo presodili, da objava pisma prispeva k razumevanju družbenih problemov, k družbenemu dialogu in širi polje svobode govora; če objava pisma ne bo posegala v ustavno zavarovane pravice tretjih z navedbami, ki jih ne moremo preveriti; in ko bomo pismo jezikovno pregledali.