Borut Mekina

 |  Mladina 12

Večer k Reporterju

Vsi Soršakovi naključni prijatelji

Jani Soršak

Jani Soršak
© Urban Štebljal / Finance

Novinarji Večera, ki so se zadnje mesece spraševali, kdo je resnični kupec njihovega časopisa, počasi spoznavajo ozadje. Da bo 10 milijonov evrov kupnine za 75-odstotni delež Večera plačalo majhno računalniško podjetje, ki je imelo leta 2009 samo 715 tisoč evrov prometa, ni verjel nihče. A urad za varstvo konkurence (UVK) je tik za tem, ko ga je iz osebnih razlogov zapustil Jani Soršak, nakup vendarle dovolil. Sedaj postaja vse očitneje tudi, kakšni »osebni razlogi« so Soršaka mučili ob odhodu.
Sodeč po sklepu UVK o prodaji Večera, ki smo ga pridobili, bo podjetje 3 LAN večji del sredstev v obliki kredita pridobilo pri družbi Interra. V sklepu urada še piše, da je družba 3 LAN 18. novembra lani sklenila »sporazum o skupnem upravljanju družbe Večer s podjetjem Delo Revije«. Z obema družbama je Soršak tako ali drugače povezan. Podjetje Delo Revije je prek družbe Monera v 100-odstotni lasti Mateja Raščana. Ustanovitelj in do leta 2007 solastnik Monere pa je bil prav Soršak, ki je bil prav tako z Raščanom tudi solastnik podjetja Pro-Consul. Seveda ravno tako ni skrivnost, da je Soršak Raščanov dober prijatelj, poročna priča in njegov bivši odvetnik.
Naključij ali morda nepravilnosti s tem še ni konec. Soršak formalno pri odločanju o prodaji Večera ni sodeloval, toda ali je denimo pri odločitvah sodelovala Helena Belina Djala iz UVK, ki je še vedno lastnica in direktorica podjetja Pro-Consul in ki je v UVK prišla s Soršakom? Tudi podjetje Interra očitno ni bilo izbrano po naključju. Na naslovu, kjer je registrirano, je nekoč sedež imela prav odvetniška pisarna Janija Soršaka. Pa še eno zanimivo naključje: ko je Soršak začel delati v UVK, je lastniški pohod začel tudi Raščan. Leta 2008, ko je med drugim za financiranje očitno brezplačnika stranke SDS nekemu telovadnemu učitelju podaril 300 tisoč evrov, je za skoraj 11 milijonov evrov kupil podjetje Delo Revije, ki izdaja revije, kot so Jana, Lady, Stop, Naša žena, Anja, Smrklja, Eva in Obrazi. Poleg tega je Raščan tedaj kupil še podjetje Media DS za 7,3 milijona evrov.
Mladi Raščan, ki mu milijonov očitno ne manjka, je tedaj financiral še ustanovitev tednika Reporter. Sam tega sicer ne priznava - formalni lastnik Reporterja naj bi bil Boštjan Kreft s podjetjem Prava smer, toda Kreft je Raščana kar sam razkril, saj se v poslovnih stikih predstavlja kot zastopnik »Rašice«, torej Raščana. Poleg tega sta tudi sorodstveno povezana. Da je Urška Avbelj, ki je v vodstvu podjetja Pro-Consul, hkrati tajnica revije Reporter, tako ni več nobeno naključje. S tem razkritjem so se novinarji Večera dejansko znašli pred novo uganko. Ne sprašujejo se več, ali se Večer in Reporter združujeta, ampak od kod Raščanu, ki ga doslej še nismo zasledili v tajkunskih zgodbah, toliko milijonov evrov. Morda pa gre za prvega »čistega« tajkuna, glede na to, da ga tudi Janez Janša ni še nikoli posebej omenil?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.