Stanka Prodnik

 |  Mladina 18  |  Kultura

Od upora do čaščenja monarhije

Kako smo v istem tednu peli uporniške pesmi in ganjeno spremljali kraljevsko poroko

Kombinatke in Saša Tabaković

Kombinatke in Saša Tabaković
© Borut Krajnc

Čeprav smo se zaradi obilja praznikov in dela prostih dni letos morda nekoliko zbali, da nas bodo zapustili tudi naši televizijci, sta praznični teden rešili proslava ob dnevu upora proti okupatorju in kraljevska poroka.
Na proslavi ob dnevu OF, kot smo nekoč rekli dnevu upora proti okupatorju, tokrat v dvorani Cankarjevega doma praktično ni bilo vidnejših predstavnikov opozicije. Čeprav so proslavo bojkotirali, je šlo morda za povsem korektno odločitev, saj bi ob kulturno-umetniškem programu, ki ga je tokrat režiral Dušan Jovanović, verjetno prav namrgodeno gledali.
Dan upora so namreč zaznamovale upornice v rdečih majicah, članice garažnega pevskega zbora Kombinat, ki so prepevale uporniške pesmi z vsega sveta. Nekoliko se nam je ježila koža, ko smo med pesmimi poslušali njihove osebne izpovedi in ko sta ubrano recitirala še gledališka lepotca Saša Tabaković in Jure Henigman. S programom bi nas težko bolj razveselili, a na trenutke se nam je kljub vsemu zazdelo, da bi moral v prvi vrsti sedeti in program poslušati še kdo drug.
Na proslavi so padale težke besede, začenši z govorom predsednika republike Danila Türka, ki je okrcal Janšo, da ponareja dokumente in potvarja zgodovino, že v petek pa so valove nacionalke zapolnili vzdihi navdušenja in ganjenosti nad imperialisti.
Tako nacionalka kot Pop Brio sta namreč dopoldne prenašala kraljevsko poroko iz Londona. Medtem ko je na Pop Brio njihov dopisnik iz Londona Brane Kastelic stresal neokusne šale na račun “nedoločljivosti spola” nekaterih gostov ter o tem, ali je bila bolj huda mačka Grace Kelly ali Kate Middleton, sta na nacionalki poroko spremljala Manica J. Ambrožič in Mitja Meršol.
Manica J. Ambrožič je bila vzhičena še nekoliko bolj kot ponavadi, prav nič pa ni zaostajal niti “gospod Meršol”, kot ga je naslavljala Manica, ki je o pojavi neveste dejal, da je njen obraz “zelo spodbujajoč in luškan”. No, komentatorja nista skoparila s podatki, saj smo izvedeli vse, od tega, v katerem hotelu v bližini poroke se lahko dobro in drago je, do tega, kako se imenujejo letala, ki so preletela Buckinghamsko palačo po poljubu novoporočencev. Morda sta nekoliko šepala pri imenih družic, a sta nas zato zabavala ob ugibanjih, kakšne barve bo nevestina obleka, saj je Meršol celo posumil, da bo črna, ker so bile takšne poročne obleke kraljeve družine pred desetletji.
Ob poljubu na balkonu sta še malo pofantazirala, kako bi svojo nevesto poljubil princ Harry, ki bi bil seveda bolj drzen in bi uporabil tudi roke (!), nato pa sta zaključila z modro mislijo, da če je zdržalo vreme, bo nemara zdržal tudi zakon. Meršol je še napovedal kraljeve potomce in vzhičeno sta se poslovila od gledalstva, ki je približno tri ure spremljalo ceremonijo, mi pa smo dobili idejo, kdo bi nas lahko najbolj zabaval med komentiranjem prihajajoče Evrovizije.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.