Goran Kompoš

 |  Mladina 21  |  Kultura

Moč besede in ritma

Nova filmska dokumenta slovenskega hip hopa

Premiera dokumentarnega filma Veš, poet, svoj dolg? in raperski after v Kinu Šiška

Premiera dokumentarnega filma Veš, poet, svoj dolg? in raperski after v Kinu Šiška
© Miro Majcen

V slovenskem hip hopu nekaj dogaja. In je dogajalo. To lahko mirno sklenemo po ogledu dveh novih, prvih pravih dokumentarcev o podalpskem rapu, ki sta pred nedavnim doživela premieri. Prvi, V letu hip hopa, je bil kot edini slovenski dokumentarec prikazan na letošnjem Festivalu dokumentarnega filma, drugi, Veš, poet, svoj dolg?, pa je premierno projekcijo povil v začetku maja v ljubljanskem Kinu Šiška, kjer so ga z nastopi pospremili številni v filmu prikazani raperji.
Ker oba filma ponujata kronološki vpogled v prelomne dogodke v slovenskem rapu, je med njima več podobnosti kot razlik. A skozi režisersko poetiko, pa tudi zasnovo sta hkrati dovolj različna, da sta zanimiva za poznavalce in tudi za hiphopersko manj poučeno publiko. Predvsem pri slednji bosta verjetno pomagala razbiti marsikateri mit. Denimo tistega, da so raperji le pobalinska gobezdala, ki ne znajo ali pa nočejo početi nič bolj konstruktivnega. Tu se lahko le muzamo ob misli kitarista Steklih psov Jasona, ki takšne očitke v enem od filmov upravičeno zavrne z besedami: »Lahko bi sicer metali kamne, ampak glasba ima večji vpliv in je bolj konstruktivna oblika protesta.« Ali te proteste slišijo tisti, ki so najpogosteje povod zanje, je drugo vprašanje. Vsekakor pa izražanje nezadovoljstva z glasbo prihrani vsaj strošek steklarjev in gradbenikov.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.