Borut Mekina

 |  Mladina 21

SDS in CIA

Nedovoljena ameriška pomoč slovenski opoziciji

Janez Janša kot govornik na prireditvi Mednarodnega republikanskega instituta. Med drugim je dejal, da je bil za Vzhodno Evropo v osemdesetih Regan in vsa ZDA \

Janez Janša kot govornik na prireditvi Mednarodnega republikanskega instituta. Med drugim je dejal, da je bil za Vzhodno Evropo v osemdesetih Regan in vsa ZDA \"svetloba na vrhu hriba\", in da je pokomunistični razvoj Slovenije v veliki meri zapuščina enega velikega človeka, predsednika Ronalda Reagana.
© IRITV

Govor predsednika SDS Janeza Janše ob 100. obletnici rojstva ameriškega predsednika Ronalda Reagana na prireditvi, ki jo je organiziral Mednarodni republikanski inštitut, ni posebno presenečenje. Janša in SDS imata namreč že kar dolgo predzgodovino odnosov ali skupnih aktivnosti, ki pa v nekaterih primerih niso samo etično sporne, temveč lahko pomenijo celo kršenje slovenskega zakona o političnih strankah.
Mednarodni republikanski Inštitut (IRI) je namreč organizacija, ki jo posredno financira ameriška vlada. Njeni začetki segajo v leto 1983, ko je ameriška administracija pod Reaganovim vodstvom iskala alternativo za razkrite programe, ki jih je do sredine 1970 izvajala ameriška centralna obveščevalna služba (CIA). Primerov, kako se je IRI vmešaval v volitve in v notranjo politiko držav, je precej. Seznam se začne pri Venezueli ali Mehiki, nadaljuje pri Haitiju, kjer naj bi IRI leta 2000 sodeloval pri strmoglavljenju demokratično izvoljenega predsednika, konča pa se v Evropi, kjer je znana vloga te organizacije v t. i. oranžnih revolucijah, od Srbije do Ukrajine. Nedavno so mediji razkrili, da je IRI organiziral mrežo desnosredinskih strank na Poljskem, pa tudi aktualni madžarski premier Viktor Orban je priznal, da ga je izobraževal IRI.
Morda je na Poljskem ali Madžarskem to dovoljeno, ne pa v Sloveniji. Zato, da razmeroma majhne slovenske stranke ne bi prišle pod tuji vpliv, je v slovenskem zakonu o političnih strankah zapisano, da je »prepovedano pridobivanje sredstev stranke iz prispevkov tujih zasebnikov, fizičnih in pravnih oseb, iz prihodkov od premoženja stranke iz tujine, iz volil in daril iz tujine oziroma vsakršno drugo pridobivanje sredstev ali opravljanje storitev za stranko iz tujine«. Po interpretaciji notranjega ministrstva, kjer so pristojni za ta zakon, tuje organizacije, tuje stranke ali vlade slovenskim strankam ne smejo namenjati daril ali nuditi brezplačnih storitev. Ravno to pomoč pa v SDS že leta in leta prejemajo od Mednarodnega republikanskega inštituta na primer v obliki komunikacijskih treningov, v katerih ameriški trenerji stranko in njen kader učijo volilne kampanje, uporabe negativne kampanje, odnosa do medijev in uporabe javnomnenjskih raziskav. Pred leti so v SDS za to uporabili celo javne prostore slovenskega parlamenta.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.