Uredništvo

 |  Politika

Rezultati volitev so uradni

/media/www/slike.old/novice/stavbadravnegazbora007.jpg

© Igor Škafar

Državna volilna komisija (DVK) je sprejela poročilo o izidu volitev 90 poslancev državnega zbora, ki so potekale 21. septembra, s čimer so rezultati volitev postali uradni. Poročilo bodo izročili predsedniku republike Danilu Türku, ki bo predvidoma še danes sklical ustanovno sejo državnega zbora.

Delegacija DVK bo poročilo predsedniku republike predala ob 14. uri, pol ure pozneje pa bo Türk pripravil sprejem za poslance in člane vlade iztekajočega se mandata. Na sprejemu bo predvidoma sklical ustanovno sejo novega državnega zbora, ki mora biti najpozneje 21. oktobra.

Zmagovalka oktobrskih volitev je SD, za katero je glasovalo 320.248 volivk in volivcev oziroma 30,45 odstotka, v parlamentu pa jo bo zastopalo 29 poslancev. Na drugem mestu je SDS, za katero je glasovalo 307.735 volivcev oziroma 29,26 odstotka, v DZ pa bo imela 28 poslancev. Sledijo Zares z devetimi mandati (98.526 glasov oz. 9,37 odstotka), DeSUS s sedmimi mandati (78.353 oz. 7,45 odstotka) ter SNS (56.832 oz. 5,40 odstotka), SLS in SMS (54.809 oz. 5,21 odstotka) in LDS (54.771 oz. 5,21 odstotka) s po petimi mandati.

V državni zbor se je uspelo uvrstiti sedmim političnim strankam, ki so bile že v dosedanjem parlamentarnem sklicu. V državnem zboru bosta tako dve stranki manj kot v prejšnjem mandatu, saj sta pod štiriodstotnim pragom ostali NSi, ki jo je volilo 35.774 oz. 3,40 odstotka volivcev, in Lipa, za katero je glasovalo 19.068 oziroma 1,81 odstotka volivk in volivcev.

Vse ostale strankarske liste, ki so nastopile na volitvah, so prejele manj kot odstotek glasov: Lista za pravičnost in razvoj (0,56 odstotka), Zeleni Slovenije (0,51 odstotka), Krščansko demokratska stranka (0,45 odstotka), Lista za čisto pitno vodo (0,39 odstotka), Stranka slovenskega naroda (0,25 odstotka), Zelena koalicija (0,22 odstotka), Naprej Slovenija (0,13 odstotka) in Akacije (0,20 odstotka).

Na volitvah 21. septembra je imelo volilno pravico skupaj 1.696.437 volivcev, glasovalo pa je 1.070.523 volivcev oziroma 63,10 odstotka. Volivci so oddali 1.070.424 glasovnic, od tega je bilo 18.597 neveljavnih.

Na podlagi volilnega izida je največ poslanskih mandatov v 90-članskem državnem zboru pripadlo SD, in sicer 29, SDS ima v državnem zboru 28 poslank in poslancev, Zaresu jih pripada devet, DeSUS sedem, SNS, SLS in LDS pa po pet. Dva poslanska sedeža po ustavi pripadata poslancema madžarske in italijanske narodne skupnosti.

Na listi SD so bili izvoljeni naslednji poslanci: Samo Bevk, Darja Lavtižar Bebler, Breda Pečan, Dušan Kumer, Anton Rop, Miran Potrč, Janko Veber, Bojan Kontič, Matjaž Han, Majda Potrata, Aleksander Ravnikar, Tomaž Tom Mencinger, Borut Pahor, Mirko Brulc, Luka Juri, Patrick Vlačič, Franc Križanič, Andreja Črnak Meglič, Igor Lukšič, Anton Colarič, Janja Klasinc, Alan Bukovnik, Andreja Rihter, Melita Župevc, Renata Brunskole, Matevž Frangež, Bogdan Čepič, Dejan Levanič in Anton Kampuš.

Poslanci SDS bodo: Milenko Ziherl, Branko Grims, Eva Irgl, Zvonko Černač, Danijel Krivec, Alenka Jeraj, France Cukjati, Robert Hrovat, Jože Tanko, Miro Petek, Ivan Grill, Rudolf Petan, Jožef Jerovšek, Branko Marinič, Franc Pukšič, Marijan Pojbič, Rado Likar, Milan Čadež, Peter Verlič, Aleksander Zorn, Janez Janša, Darko Menih, Iztok Podkrižnik, Štefan Tisel, Andrej Vizjak, Zvonko Lah, Vinko Gorenak in Marjan Bezjak.

Tretja največja bo poslanska skupina Zares z devetimi poslanci: Majda Širca, Pavel Gantar, Matej Lahovnik, Vili Trofenik, Damijan Perne, Franco Juri, Gregor Golobič, Franci Kek in Ivo Vajgl. DeSUS bodo v DZ zastopali Vasja Klavora, Franc Žnidaršič, Vili Rezman, Anton Urh, Joško Godec, Matjaž Zanoškar in Franc Jurša.

Na listi SNS so bli izvoljeni Srečko Prijatelj, Zmago Jelinčič, Bogdan Barovič, Silven Majhenič in Miran Györek. Skupna lista SLS+SMS je dobila pet poslancev: Jakoba Presečnika, Gvida Kresa, Franca Bogoviča, Janeza Ribiča in Radovana Žerjava. LDS pa bodo zastopali Borut Sajovic, Miran Jerič, Ljubo Germič, Katarina Kresal in Milan Gumzar.

Italijansko narodno skupnosti bo tudi v tem mandatu zastopal Roberto Battelli. Interese madžarske narodne skupnosti pa bo v prihodnje zastopal Laszlo Göncz, ki je po štirih mandatih zamenjal Mario Pozsonec. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.