Igor Mekina

 |  Mladina 42

Izdaja zaveznikov za 20.000 Rajhsmark

Dušan Lajovic, razvpiti avtor udba.neta, je med drugo svetovno vojno služil v četniški enoti, ki je pol leta pred koncem vojne Nemcem prodala 17 strmoglavljenih zavezniških letalcev

© BOBO

Dušan S. Lajovic, nekdanji častni konzul Slovenije v Avstraliji in Novi Zelandiji, v knjigi Med svobodo in rdečo zvezdo ni objavil samo delno prirejenega in le na 14.000 enot skrajšanega seznama s spletne strani udba.net, s katerim je postal znan letos spomladi. V avtobiografskem delu knjige je neprevidno objavil tudi nekatere podatke iz svojega življenja, ki dokazujejo, da ima zelo mračno preteklost. V knjigi opisuje tudi to, kako je bil kot "dijak prostovoljec" med drugo svetovno vojno pripadnik "plavogardistov", pripadnikov slovenskih "trup Jugoslovanske vojske v domovini". V zelo kratkem opisu svojega "bojevanja" na strani slovenskih četnikov pa med drugim površno opisuje nemško zajetje sedemnajstih zavezniških letalcev, ki so jim četniki po sestrelitvi in pristanku s padali v Sloveniji obljubljali vrnitev v domovino. Dogodek, pri katerem je sodeloval tudi Dušan Lajovic, je v njegovi knjigi opisan kot nepričakovano zajetje četnikov in letalcev, zgodovinski viri pa kažejo, da so četniki Notranjskega odreda, med katerimi je bil na visokem položaju tudi Dušan Lajovic, zavezniške letalce pravzaprav izročili Nemcem. V zameno za petnajst ameriških, enega avstralskega in enega novozelandskega letalca so dobili 20.000 nemških mark v denarju, izpustitev nekaj četnikov in večjo svobodo gibanja po okupiranem ozemlju Slovenije.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: