Dogovor na vrhu

Posel z Mercatorjevimi delnicami je del širšega dogovora med predsednikom vlade, Igorjem Bavčarjem, Tonetom Turnškom in Matjažem Gantarjem, ki je bil sklenjen v vladni palači 12. Avgusta 2005

Janez Janša

Janez Janša
© Denis Sarkić

Zgodba o Mercatorju se je začela čisto preprosto. V petek, 12. avgusta, popoldan se je po nam znanih informacijah pet ljudi sestalo v vladni palači. Na sestanku so bili navzoči: predsednik vlade Janez Janša, državna sekretarka na ministrstvu za gospodarstvo Andrijana Kosem Starina, direktor KD Group Matjaž Gantar, direktor Pivovarne Laško Tone Turnšek in predsednik uprave Istrabenz Igor Bavčar. O čem so razpravljali? Dogovorili so se o podrobnostih operacije Mercator ter o nadaljnjih manevrih vpletenih družb. Sod, Kad in KD Group bodo Pivovarni Laško in Istrabenzu prodali deleže v Mercatorju. Pivovarna Laško, ki je (pre)zadolžena in mora del svojega premoženja odprodati, bo v naslednjem koraku prodala Radensko in Fructal. Oživel je projekt Herkul, s katerim se je vlada seznanila že pred približno petimi meseci in ki predvideva poslovno sodelovanje Mercatorja, srbske Delte in Hrvaškega Agrokorja pri trgovini na drobno. Slednjima naj bi Laško prodalo Radensko (Agrokorju) in Fructal (Delti). Nerešeno je ostalo le vprašanje deleža Pivovarne Laško v Delu, ki naj bi ga tudi prodala, a šele, ko bo predsednik vlade odločil, komu. Janša že nekaj časa ni skrival zanimanja za ta delež, le ni znal (mogel) izbrati načina, kako bi do njega prišel. Ko bo pravi trenutek, naj bi sporočil, komu naj Pivovarna Laško proda Delo. Verjetno KD Group, ki bi za nagrado v sodelovanju pri poslu postala prvi v vrsti za Abanko, ki jo potrebuje za oblikovanje finančnega stebra. Delo bi Gantar nato prodal Zavarovalnici Triglav, kjer bi ga država z lahkoto nadzirala.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: