Igor Mekina

 |  Mladina 42  |  Politika

Enakopravni v zločinu

Kaj je to, kar eno sporno uredbo naredi za skladno z ustavo, drugo pa za neustavno? Nacionalnost prizadetih?

Težava je v tem, da zaradi politike nenadnih in večinoma neobrazloženih odstopov od pregonov, ki jo je izvajal prejšnji generalni državni tožilec Anton Drobnič, ponovnih sojenj, kjer bi edino lahko ugotovili pravna dejstva, sploh ni bilo.

Težava je v tem, da zaradi politike nenadnih in večinoma neobrazloženih odstopov od pregonov, ki jo je izvajal prejšnji generalni državni tožilec Anton Drobnič, ponovnih sojenj, kjer bi edino lahko ugotovili pravna dejstva, sploh ni bilo.
© Denis Sarkić

"Vprašanje neenakopravnosti je aktualno tudi zaradi povsem drugačnega ravnanja z domobranci," je na nedavni okrogli mizi, na kateri sta sodelovala s slovenske strani dr. Katja Boh, z avstrijske pa dr. Jörg Haider, izzval novinar Frankfurter Allgemeine Zeitunga. Izziv je ostal brez jasnega odgovora slovenske strani, saj je novinar FAZ-a očitno zadel v živo. V Sloveniji je namreč dokaj razširjeno mnenje, da z "avnojskimi" sklepi, s katerimi so bili razlaščeni jugoslovanski Nemci, ni pravzaprav nič narobe, ker sploh ni šlo za ukrep na "nacionalnih" temeljih, ampak le za ukrep proti nasprotnikom osvobodilnega gibanja. Toda če je to res, kako je potemtakem mogoče razložiti, da proti deklariranim "domačim" nasprotnikom NOB niso bili uporabljeni isti ukrepi. Oziroma da so morda bili, vendar so slovenska sodišča in tožilstva s svojo teorijo in prakso več teh ukrepov razglasila za neskladne s "pravnimi načeli civiliziranih narodov". In dovolila izplačilo odškodnin upravičencem. Kako je torej mogoče, da slovensko ustavno sodišče del jugoslovanske zakonodaje izpred petdesetih let razglaša za neskladen s temi načeli, avnojski "protinemški" odlok iz leta 1944 pa v svoji razsodbi iz leta 1997 označuje za skladen z "duhom tistega časa"? Kako je mogoče, da se za nekaj povsem legitimnega razglaša odvzemanje premoženja zaradi pripadnosti posameznemu narodu, sočasno pa se vrača premoženje vsem, ki so bili obsojeni s pravnomočnimi obsodbami zaradi povsem konkretnih dejanj? In kako je mogoče, da je slovenski domobranec, ki je skupaj z Nemci po hostah lovil partizane, danes "politični zapornik" z vsemi ugodnostmi, slovenski "Nemec", ki je vojno preživel kot uradnik na občini, pa mora šele dokazovati svojo lojalnost do takratne države? Koliko domobrancev, ki jim Slovenija že izplačuje odškodnine, bi opravilo ta "preskus lojalnosti" - če bi jim vzeli državljanstvo?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: