Urša Matos

 |  Mladina 3  |  Politika

Selitev na tuje

V bližnji prihodnosti bo brez služb ostalo vsaj nekaj tisoč slovenskih delavcev. Namesto njih bodo delali Kitajci, Romuni, Bolgari ...

Obrat Alpine v Gorenji vasi - kmalu na Kitajskem

Obrat Alpine v Gorenji vasi - kmalu na Kitajskem
© Borut Krajnc

Slovenska podjetja čedalje večji del proizvodnje ustvarijo na območjih s cenejšo delovno silo, predvsem v tranzicijskih in azijskih državah. Razlika je seveda v tem, da se nekatera podjetja na tuje širijo in pri tem ne zapirajo domačih obratov, druga - zlasti iz delovno intenzivnih panog, kjer je dodana vrednost najnižja - pa se odločajo za selitev proizvodnje v tujino. Z vidika nacionalnega gospodarstva je selitev proizvodnje skrb zbujajoča, saj za državo pomeni manj davkov in več brezposelnih. Po raziskavi sindikata tekstilne in usnjarsko-predelovalne dejavnosti bo predvsem v delovno intenzivnih panogah do konca leta 2005 ogroženih kar 12.800 delovnih mest. Podobne so napovedi Gospodarske zbornice Slovenije.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: