Barbara Pavlin

 |  Mladina 28  |  Politika

Gorenjski manever

Abanka Vipa je zadnji hip s prodajo svojega deleža v NFD zavarovala podjetja "gorenjske naveze" pred vladnim nadzorom, zaradi česar je sredi noči odstopil direktor banke Aljoša Tomaž

Abanki Vipi, natančneje članom njene uprave in starim nadzornikom, je uspelo izmakniti nadzor nad Nacionalno finančno družbo (NFD) in z njo povezanimi družbam roki vladajoče koalicije, ki kot po tekočem traku zaseda mesta v nadzornih svetih podjetij in prek njih veča svoj vpliv v gospodarstvu. Kaj se je zgodilo? V Abanki Vipi, katere glavni nadzornik je bil takrat še Stane Valant, predsednik uprave NFD, so prodajo 44,4-odstotnega deleža NFD načrtovali že od lani pozno jeseni. Zdaj že stari nadzorni svet banke pa se je za prodajo strateškega deleža v NFD odločil januarja. Na zadnji skupščini Abanke je Zavarovalnici Triglav, ki je pod nadzorom države, uspelo nastaviti državne nadzornike, zato se je s prodajo Abankinega deleža v NFD mudilo. Abanka je delež v NFD zadnji mesec in pol intenzivno prodajala in ga tik pred začetkom mandata novih nadzornikov tudi prodala "prijateljskim družbam".

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: