Siniša Gačič

 |  Mladina 38  |  Politika

Praznovanje v Portorožu

Spomin na 15. september 1947, ko je začela veljati mirovna pogodba med Italijo in zavezniki, bo po zamenjavi oblasti komunističnega nasledstva očitno postal državni praznik, dan vrnitve Primorske matični domovini

Praporščaki

Praporščaki
© Denis Sarkić

Državna slovesnost spomina na našo polpreteklo zgodovino po stari partizansko-domobranski navadi ni minila brez političnih zapletov. Razlog tokratnih protokolarno zgodovinskih nesoglasij je bil v načinu vročanja vabil tistim, ki jim zgodovina pripisuje zasluge, da so 16. avgusta, uro in pol po polnoči, čete jugoslovanske vojske vkorakale v del takratne cone A, ki je bila pod začasnim nadzorom zavezniške vojaške uprave. Državni protokol namreč na proslavo ni neposredno povabil borčevskih organizacij, temveč je tamkajšnje župane prosil, naj jim pošljejo sezname imen, ki si po mnenju lokalnih šerifov zaslužijo vabilo na državno rajanje ob priključitvi Primorske. Tako so vabila sicer dobili nekateri predstavniki borčevskih organizacij, to, da niti eno vabilo za žurko ob osvoboditvi Primorske ni prišlo v nabiralnik primorskih borčevskih zvez, pa je borce strašansko razjezilo. Ravnanje protokola so razumeli kot ignoranco novih oblasti ter zato na množičnem sestanku v Sežani, dan pred državno proslavo, odločili, da pred portoroški avditorij pošljejo svoje praporščake, ki bodo ob boku praporščakov Tigra in praporščakov zadnjih slovenskih bojev s titovkami poskusili vkorakati v portoroški avditorij.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: