Ali H. Žerdin

 |  Mladina 38  |  Politika

Količinski popust

Če bi KAD in SOD delnice Mercatorja prodala po ceni, ki jo je uveljavil Zoran Janković, ko je svoj delež v Mecatorju prodal lastnima otrokoma, bi paradržavna sklada iztržila za slabe tri milijarde SIT več

Janez Janša in Igor Bavčar: 38.000 SIT za delnico Mercatorja

Janez Janša in Igor Bavčar: 38.000 SIT za delnico Mercatorja
© Denis Sarkić

Oktobra lani, teden dni po volitvah, je delnica Mercatorja dosegla najvišjo vrednost v zgodovini. Delnica je bila vredna dobrih 43 tisoč SIT. Rekord! Pred leti, ko je Zoran Janković prevzemal vodenje Mercatorja, je optimistično izstrelil, da se bo iz Mercatorja spokal, ko bo delnica vredna 36 tisoč. Ko je objavil misel o delnici, ki bi bila vredna 36 tisoč SIT, se je dozdevalo, da prodaja meglo. Oktobra 1997, ko je prevzel vodenje trgovske družbe, je bila namreč delnica Mercatorja vredna med 5700 in 5000 SIT. In nekaj mesecev zatem, ko je prevzel vodenje podjetja, je delnica strmoglavila pod magično mejo 4000 SIT. Potem pa je vrednost rasla. In rasla. In lani je dosegla točko, ki se je ob koncu devetdesetih let zdela neskončno oddaljena. Jasno, lani, ko je delnica Marcatorja dosegla 36 tisoč, se Janković ni spokal. Pojasnil je le, da napovedani odhod ni bil mišljen tako zelo resno - napoved, da bo delnica Mercatorja nekoč vredna 36 tisoč, je bila majhna optimistična provokacija, s katero je predsednik uprave trgovske družbe okolici sporočil, da ima firma, ki jo vodi, pač velik potencial.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: