Erik Valenčič

 |  Mladina 37  |  Politika

Vojska kot opij za množice

Čeprav se je država poleti večkrat spomnila svojega petnajstega rojstnega dne, bo v Gornji Radgoni še zaključni vojaški after party

Sejem sodobna vojska v Gornji Radgoni 2005

Sejem sodobna vojska v Gornji Radgoni 2005
© Denis Sarkić

Še nikoli v sicer kratki zgodovini neodvisne Slovenije ni ob počastitvi obletnice osamosvojitve bilo takšnega kravala kot letos, ko sta se vlada in koordinacijski odbor za državne proslave s predsednikom Aleksandrom Zornom na čelu odločila zaznamovati 15-letnico z vojaško parado v Ljubljani. Že sama zamisel je med ljudmi sprožila val negodovanja in kritik zaradi militarizacije proslave. Vse skupaj se je za vlado zelo ponesrečeno časovno ujelo z napovedmi o bajnem zapravljanju proračunskega denarja za potrebe vojske, da o onih štirih inštruktorjih v Al Rustamiji niti ne govorimo. Pod pritiski javnosti in medijev je vlada nazadnje vendarle umaknila vojaško parado s sporeda uradne proslave v prestolnici in marsikdo si je upal pomisliti, da ji takšni in podobni poskusi vojaškega nastopaštva ne bodo več rojili po glavi.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: