Obredno klanje
Hrana halal v Sloveniji
Argeta Halal za arabski in švedski trg
© Borut Krajnc
Vsaka religija poskuša voditi vernike skozi vse življenje. Češ to smete, onega pa raje ne, kar vse do danes deluje kot etično-moralno vodilo za velike množice ljudi. Marsikatero verovanje pogosto posega tudi na jedilnik slehernika. Judje imajo recimo kašrut - prehranski pravilnik, ki naj bi ga bil določil Mojzes, in znotraj njega še košer, ki se nanaša na meso (praviloma ga pripravi obredni klavec, sicer velja za nečisto). Muslimani, ki ravno tako kot judje poudarjajo, da mora žival umreti tako, da čim manj trpi, imajo halal (to, kar je dovoljeno) in haram (prepovedano). Haram je svinjina, divjačina, alkohol, prepovedano pa je uživati tudi kri in nekatere živalske organe (recimo žolčnik, vranico itd.). Najbolj znana prepoved - prepoved uživanja svinjskega mesa - pa ne velja, če je vernik v položaju, ko nima izbire; takrat sme svinjino uživati zaradi preživetja.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?