Jože Biščak

 |  Mladina 23  |  Kultura

Sveta Družina

Minule tedne so mediji poročali o 50-letnici izhajanja osrednjega slovenskega katoliškega glasila - Družine. Ob tem je v ozadju ostalo dogajanje daljnega leta 1952, ko sta z nastankom Družine skoraj sočasno nehali izhajati prvi povojni katoliški glasili mariborski Verski list in ljubljansko Oznanilo.

Majski dnevi leta 1945 so za slovensko katoliško cerkev pomenili konec nastopanja v javnem življenju. Bila je obsojena za vse medvojne zločine, zato je tedanji režim zapečatil njeno usodo moralno in materialno, vendar je zaradi bližine katoliškega središča sveta ni smel dotolči. Sprva je sicer kazalo, da se bodo odnosi med ideologijama uredili, še posebej zato, ker je slovenska duhovščina izdala spomenico (prebrana je bila 11. julija 1945), v kateri sta bila izražena lojalnost slovenske cerkve novi državi in obžalovanje za sodelovanje z okupatorjem (to spomenico je zavrnil takratni predsednik vlade Boris Kidrič), vendar so se znova zaostrili zaradi pastirskega pisma jugoslovanskih škofov, ki so ga ti sprejeli na zasedanju septembra 1945 v Zagrebu in katerega podpisnik je bil tudi Anton Vovk. Med drugim je bila v pismu omenjena zahteva po popolni svobodi verskega in nasploh katoliškega tiska, ki ga takrat v Sloveniji še ni bilo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: