MLADINA

28. 6. 2013  |  Novice

Bratuškova je Barrosa prosila za hitro odobritev pomoči NLB

Predsednica vlade Alenka Bratušek je v petek predsednika Evropske komisije Joseja Manuela Barrosa prosila za hitro soglasje k reševanju Nove ljubljanske banke. Sicer pa je bilo njeno glavno sporočilo Barrosu na popoldanskem sestanku v Bruslju, da Slovenija izvaja to, kar si je zadala.

"Posebej pa mu želim povedati, da je za Slovenijo v tem trenutku najpomembnejše reševanje bančnega sistema in ga prositi tudi za hiter odziv Evropske komisije pri soglasju za reševanje oziroma državno pomoč naši največji banki, to je NLB," je dejala premierka ob prihodu na drugi dan vrha EU. Po sestanku ni dajala izjav. Evropska komisija je po srečanju sporočila, da pozdravlja prve korake Slovenije pri pripravi prenosa terjatev na slabo banko ter zagonu pregleda kakovosti aktive bank in stresnih testov. Pomembno je, da se to opravi naglo, a obenem verodostojno in kakovostno, so poudarili.

Če bo Slovenija načrtovane reforme izvajala "temeljito in odločno", bodo okrepile zaupanje trgov in zagotovile vzdržno rast, so še izpostavili v komisiji in dodali, da s slovenskimi oblastmi tesno sodelujejo, da bi zagotovili izpolnitev vseh pogojev za uspešno prestrukturiranje bančnega sektorja, ki bo imelo trajen pozitiven učinek na slovensko gospodarstvo in bo povrnilo zaupanje. (sta, er)

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."