MLADINA

29. 5. 2014  |  Vprašaj Bruselj

Zakaj se evropski poslanci združujejo v politične skupine?

Medtem ko se poslanci v nacionalnih parlamentih združujejo v poslanske skupine, se poslanci Evropskega parlamenta združujejo v politične skupine. V te skupine se ne združujejo po nacionalni pripadnosti, ampak glede na politično barvo oziroma politično prepričanje. Ta sistem naj bi omogočil, da poslanci pri odločanju ne bi imeli v ospredju svoje države, ampak nadnacionalni evropski interes.

Politične skupine torej združujejo poslance, ki delijo podobne politične cilje in ideje, ne glede na njihovo državljanstvo, pojasnjujejo v parlamentu. Politična skupina mora imeti najmanj 25 članov, ki prihajajo iz sedmih držav Evropske unije.

Poslanci se povezujejo zato, ker imajo plitične skupine Evropskega parlamenta pravice do nekaterih ugodnosti. Sodelujejo pri oblikovanju dnevnega reda parlamenta, pri odločanju o imenih njegovega predsednika in podpredsednikov, pomembno vlogo imajo tudi pri imenovanju predsednikov odborov parlamenta in imenovanju poročevalcev o zakonodaji.

Ko poslanci ustanovijo politično skupino, morajo o tem obvestiti predsednika Evropskega parlamenta in mu posredovati njeno ime, sestavo in imena predsedujočih. Trenutni evropski poslanci, ki se jim bo 30. junija iztekel mandat, so se odločili ustanoviti sedem političnih skupin. V njih sedijo poslanci, ki so člani 100 političnih strank iz vseh 28 držav EU.

Slovenski poslanci so v sedanjem mandatu Evropskega parlamenta člani treh največjih političnih skupin. Člani največje politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP) so Romana Jordan (SDS), Zofija Mazej Kukovič (SDS), Lojze Peterle (NSI) in Milan Zver (SDS). Članici druge največje politične skupine socialistov sta Tanja Fajon in Mojca Kleva Kekuš (obe SD), člana politične skupine liberalcev pa Jelko Kacin (LDS) in Ivo Vajgl (Zares). Člani političnih skupin so postali na podlagi list političnih strank, na katerih so bili izvoljeni. Te stranke so članice evropskih političnih strank Evropska ljudska stranka, socialisti in liberalci.

Razmerje med političnimi skupinami v Evropskem parlamentu je enako kot v nacionalnih parlamentih med poslanskimi skupinami odvisno od števila poslancev, o tem pa odločajo volivci. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."