Darja Kocbek

 |  Ekonomija

Več pluralizma v ekonomijo!

Študenti zahtevajo reformo študija ekonomije

Ekonomisti so pozabili na povezave med svojo stroko in drugimi znanstvenimi disciplinami, ki omogočajo širšo in bolj pravilno sliko, kako gospodarstvo deluje.

Ekonomisti so pozabili na povezave med svojo stroko in drugimi znanstvenimi disciplinami, ki omogočajo širšo in bolj pravilno sliko, kako gospodarstvo deluje.
© Getty Images

Skupine študentov iz 19 držav so objavile skupni manifest, v katerem zahtevajo reformo študija ekonomije. Njihove zahteve podpira precej uglednih profesorjev, levičarsko liberalistični Francoz Thomas Piketty, izvršni direktor za finančno stabilnost na Bank of England Andrew Haldane, direktor inštituta za gospodarske zadeve (Institute of Economic Affairs) Stephen Davis. Med 175 profesorji podporniki je tudi ameriški ekonomist James Galbraith, poroča Handelsblatt. VEČ>>

Študenti v manifestu opozarjajo, da je poučevanje ekonomije zaskrbljivo enostransko in ta enostranskost se je v zadnjih desetletjih dramatično povečala. »Ta manjkajoča intelektualna raznolikost nas ovira pri soočanju z izzivi 21. stoletja – od stabilnosti finančnih trgov do podnebnih sprememb,« v manifestu pravijo študenti iz Severne in Južne Amerike, Izraela, Indije, Rusije, Nemčije in drugih držav Evrope. Guardian dodaja, da študenti mislijo na ozkogledne teorije o prostem trgu, ki jih poučujejo na najboljših univerzah in ignorirajo dokaze drugih disciplin.

Zato zahtevajo programe, ki bodo vključevali analize finančnega zloma, ki ga veliko ekonomistov ni videlo priti. Ekonomska znanost je po njihovih ugotovitvah postala ločena od realnega sveta. »Realni svet bi morali vrniti v predavalnice, pa tudi razpravo in pluralizem teorij in metod. To bo pomagalo prenoviti stroko in nenazadnje vzpostavilo prostor, kjer bo mogoče iskati rešitve za družbene probleme,« pišejo študenti.

Njihov manifest je nadaljevanje protestov študentov v Manchestru, Cambridgu in Londonu proti akademikom, obtoženim, da so delovali kot glasniki tržno-finančnih modelov, ki so pomagali spraviti globalni finančni sistem v krizo. V obdobju pred letom 2008 so mnogi ekonomisti zavračali opozorila, da so nepremičnine in vrednostni papirji precenjeni. Prvi mož ameriške centralne banke Federal Reserve Alain Greenspan je bil med vodilnimi ljudmi, ki so trdili, da so trgi pravilno vrednotili delnice, premoženje in eksotične vrednostne papirje v skladu z ekonomskimi modeli obnašanja.

Med podporniki študentov izvršni direktor za finančno stabilnost na Bank of England Andy Haldane opozarja, da so ekonomisti pozabili na povezave med svojo stroko in drugimi znanstvenimi disciplinami, ki omogočajo širšo in bolj pravilno sliko, kako gospodarstvo deluje. Ekonomski modeli so zgrešili pri osmišljanju več makroekonomskih dogodkov, kot so krize, recesije in depresije, ki so za družbo najbolj pomembni.

Francoski ekonomist Thomas Piketty v svoji uspešnici Capital in the Twenty-First Century (Kapital v 21. stoletju) obtožuje akademike, da verjamejo v matematične modele, ne vidijo pa vedno več dokazov, ki spodbijajo njihove zaključke. Po njegovih besedah so akademiki ignorirali dokaze o rasti neenakosti in o njenem vplivu na rast BDP vse od 70. let prejšnjega stoletja.

Študenti ekonomije zahtevajo predavatelje s širšim pogledom in večji izbor gradiva, od predavateljev zahtevajo sodelovanje s predavatelji družbenih ved in humanistike ali »vzpostavitev posebnih oddelkov, ki bi lahko nadzorovali interdisciplinarne programe, ki bi vključevali ekonomijo in druga področja«.

»Spremembe bodo težke – vedno so. A se že dogajajo. Študenti po vsem svetu so že začeli korak po koraku vzpostavljati spremembe. Oblikovali smo univerzitetne skupine in omrežja na nacionalni in mednarodni ravni. Spremembe morajo priti iz mnogih mest. Zato vas vabimo – študente, ekonomiste in vse, ki niste ekonomisti –, da se nam pridružite in ustvarite kritično maso, ki je potrebna za spremembe,« piše v manifestu študentov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.