Darja Kocbek

 |  Ekonomija

Kakšna je usoda ukradenih koles?

Tatovi ukradena kolesa prodajajo po ceni, ki je blizu tržne cene, kradejo jih po ulicah in jih prodajo prek spleta, da zanje iztržijo čim več

Profesionalni tatovi kradejo draga kolesa in imajo orodja za hitro odpiranje ključavnic.

Profesionalni tatovi kradejo draga kolesa in imajo orodja za hitro odpiranje ključavnic.
© guardian.co.uk

Zakaj je toliko koles ukradenih? Čeprav ima tat od tega, da ukrade kolo, malo finančnih koristi, je kraj koles v mestih veliko. Kaj je ekonomska spodbuda za tatove koles, ali obstaja učinkovit način za zaslužek, se sprašujejo na spletni strani Priceconomics. Čeprav ukradenih koles ni mogoče tako zlahka spremeniti v denar kot nekatere druge stvari (telefone, elektronske naprave, droge), jih je veliko. Zaradi tega morajo tatovom prinesti dovolj prihodka. Kaj se torej zgodi s temi kolesi in kako jih je mogoče pretopiti v denar? VEČ>>

V ZDA je po podatkih nacionalnega registra koles in FBI vsako leto ukradenih koles v vrednosti 350 milijonov dolarjev. Leta 1968 je ekonomist iz Chicaga Gary Becker predstavil idejo, da je mogoče kriminalno obnašanje pojasniti s klasičnimi ekonomskimi teorijami. Kriminalci so po tej teoriji zgolj razumni akterji, ki dobro premislijo, ali se jim storitev kriminalnega dejanja izplača. Je zaslužek višji od možnosti, da bodo zasačeni?

Ob tej predpostavki je mogoče kriminalno dejanje (zlasti kriminalno dejanje z jasno ekonomsko spodbudo, kot je kraja) enako kot vsako finančno odločitev opredeliti na podlagi tveganja. Kdor prevzame veliko tveganje, lahko pričakuje veliko nagrado. Kriminalna dejanja, ki zagotavljajo večjo korist od možnosti za prijetje, kriminalcu zagotavljajo pričakovano korist. Kriminalci poskušajo najti »prosta kosila« povsod, kjer lahko pridejo do koristi z malo tveganja.

Ob tej predpostavki je jasno, zakaj je toliko kraj koles. Kraja kolesa je namreč netvegano dejanje, saj je zelo malo možnosti, da bo tat pri kraji zasačen, če pa se mu to zgodi, posledice niso hude, za tatove koles so namreč kazni zelo nizke. Če velebanka Goldman Sachs ne bi imela bolj dobičkonosnih načinov za izrabe neučinkovitosti trga, bi verjetno preprodajala ukradena kolesa.

Tako veliko kraj koles, kot smo jim priča, ne bi bilo, če jih ne bi bilo mogoče prodati, torej če ne bi bilo povpraševanja oziroma likvidnega trga. Kako torej tat ukradeno kolo pretopi v denar? Joe McKolsky, specialist za ukradena kolesa, ocenjuje, da večino koles ukradejo odvisniki od mamil in jih prodajo na ulici po zelo nizki ceni. Ti tatovi niso poznavalci, zanje je bistveno, da kolo ni zavarovano in z njim lahko hitro pridejo do denarja.

V San Franciscu ti tatovi kradejo kolesa predvsem med 7. ulico in Tržno ulico nasproti restavracije Carl's. Brian Smith, solastnik trgovine in servisa koles HuckleBerry Bicycles, v bližini tega mesta pravi, da pogosto pridejo v trgovino ljudje, ki pravijo, da so pravkar kupili kolo za 50 dolarjev ali pridejo s kolesom, za katerega je očitno, da je ukradeno.

Profesionalni tatovi pa kradejo draga kolesa in imajo orodja za hitro odpiranje ključavnic. Ti tatovi ukradena kolesa prodajajo po ceni, ki je blizu tržne cene, kradejo jih po ulicah in jih prodajo prek spleta, da zanje iztržijo čim več. Aubrey Hoermann, lastnik prodajalne rabljenih koles Refried Cycles, pravi, da ti tatovi pokradejo dovolj koles, da se jim jih izplača peljati prodajat v drugo mesto, recimo iz San Francisca v Los Angeles. »Ukradi tri kolesa, prodaj jih v Los Angelesu za 1500 dolarjev za enega in zaslužil boš,« pravi drug prodajalec rabljenih koles. Ko jim kolo zmanjka, lastniki vedo, kje ga morajo v svojem mestu iskati, zato jih morajo tatovi prodajati drugje.

V San Franciscu so pred kratkim aretirali najstnika, ki je imel v svojem skladišču več sto ukradenih koles, ki jih je prodajal na bolšjem trgu v Oaklandu. V Torontu so pri duševno neuravnovešenemu lastniku trgovine koles našli 2.700 ukradenih koles, ki jih je večino pustil propadati.

>
22. maja 2014, ob 16. uri bo na Postaji prometne policije Ljubljana (Grič 56, Ljubljana) potekala javna dražba ukradenih koles.>>
 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.