MLADINA

12. 5. 2014  |  Evropske volitve 2014

Nova raziskava, kdo v Evropski parlament: stranki SDS kljub obsodbi Janše morda trije poslanci

Med 5. in 7. majem je agencija Ninamedia za Mladinin projekt Alternative Evrope ponovno izvedla javnomnenjsko raziskavo o volitvah v Evropski parlament. Volilna udeležba bo tudi tokrat nizka – približno tretjinska. SDS naj bi prejela 25,5 odstotka glasov, združeni NSi in SLS 21, Igor Šoltes z listo Verjamem 12, v parlamentu bi le en sedež ohranila SD, ki naj bi tako kot lista Jelka Kacina prejela okrog 9,5 odstotka glasov. Ostale stranke nimajo možnosti za uvrstitev. Več >>

Manj kot dva tedna pred volitvami, ki bodo 25. maja, in še preden se je volilna kampanja dobro začela, kaže, da so volivci odločeni. Politično prizorišče se je od zadnjih meritev sicer spremenilo – Pozitivna Slovenija je razpadla, vodja in utelešenje SDS Janez Janša pa je pravnomočno obsojen na dve leti zapora.

Pri podpori PS se to malenkost pozna, saj naj bi njihova lista prejela skupno 3,7 odstotka glasov, medtem ko bi aprila zanje glasovalo okrog tri odstotke več volivcev. Padajoči trend, ki se sicer vleče, odkar je jasno, da njihove liste ne bo vodil Janez Potočnik, ne obeta, da bi stranka lahko dobila sedež v Evropskem parlamentu.

Stranki SDS pa očitno nič ne pride do živega. Podporo, ki jo uživajo, bi lahko volivci preostalih strank znižali le tako, da bi se volitev množično udeležili in tako zmanjšali relativni delež volivcev SDS.

Sploh bi se moral liberalni pol aktivirati tudi zato, ker bosta sicer drugi veliki zmagovalki evropskih volitev združeni NSi in SLS. Stranki skupaj z SDS spadata v skupino Evropske ljudske stranke, konservativnih krščanskih demokratov, iz katere je Angela Merkel in iz katere prihaja tudi sedanji predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barosso. Drugačna EU pa z »istimi« voditelji ni možna.

Zakaj število glasov, ki jih bo prejela slovenska desnica, ni nepomembno? Razlika med številom izvoljenih evropskih socialnih demokratov in krščanskih demokratov bo majhna, stranka, ki bo na volitvah prejela največ glasov, pa bo izbrala novega predsednika Komisije, ki bo določal smer razvoja Unije. Po zadnjih raziskavah bo EPP dobila 209 poslancev, socialisti pa 203. Kot kaže, bodo torej tudi SDS, NSi in SLS pomagale EPP-ju do zmage na Evropskih volitvah, saj bodo kvoti poslancev prispevale pet svojih.

Na evropskih volitvah bo sodelovalo 16 list in strank, ki pa najverjetneje ne bodo prejele dovolj glasov za uvrstitev v Evropski parlament. Neodločenih je sicer 13,5 odstotka tistih, ki se bodo volitev zagotovo udeležili.

Pred volitvami bo Ninamedia za Alternative Evrope pripravila še dve napovedi. (er)

  • Struktura vzorca po sociodemografskih spremenljivkah
  • V nedeljo, 25. maja, bodo volitve v Evropski parlament. Kolikšna je verjetnost, da se jih boste udeležili?
  • Če bi na volitvah za Evropski parlament nastopile naslednje liste z navedenimi nosilci, kateri bi dali svoj glas?
  • Če bi na volitvah za Evropski parlament nastopile naslednje liste z navedenimi nosilci, kateri bi dali svoj glas? Primerjava z aprilsko anketo.
  • Volilna napoved.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."