Darja Kocbek

 |  Ekonomija

Milijarde v video igrah

Iger ne igrajo, ampak gledajo druge, kako jih igrajo

Ljudje  iger ne igrajo sami, temveč tudi sedijo pred računalnikom in gledajo druge, kako jih igrajo. Lani je 71 milijonov ljudi prek Twitch.tv gledalo druge, kako igrajo video igro Svetovna liga legend virtualnem svetu, igre baseballa v okviru svetovne serije v realnem svetu pa si je ogledalo 15 milijonov gledalcev, piše Quartz. Spletna stran Twitch.tv z video igro ima 45 milijonov unikatnih obiskovalcev na mesec, ki vsi gledajo igre 13 milijard minut. VEČ>>

You Tube je imel leta 2006, preden ga je kupil Google za 1,65 milijarde dolarjev, 20 milijonov unikatnih obiskovalcev. Zdaj jih ima na mesec 1 milijardo. You Tube k Googlovemu letnemu prihodku 55 milijard dolarjev prinese vsaj 5 milijard dolarjev. Google po nekaterih virih namerava sedaj kupiti tudi Twitch.tv za 1 milijardo dolarjev, česar pa pri Google in Twitchu za Quartz niso želeli komentirati.

Ni izključeno, da bi Twitch.tv potem, ko bi ga kupil Google, dosegel enak doseg, kot ga ima sedaj You Tube. Enako kot You Tube je Twitch hkrati spletna stran z video igrami in socialno omrežje, na katerem se srečujejo igralci video iger. Twitch je v ZDA glavni ponudnik neposrednih prenosov, po katerih je sicer v primerjavi z videi na zahtevo še vedno majhno povpraševanje.

Postajajo pa ti prenosi vse bolj popularni, ko televizijske postaje in športne organizacije skušajo prek spleta pridobiti čim več občinstva. Če bo Twitch postal stran, ki jo bodo ljudje povezali z neposrednim prenosom enako kot You Tube povezujejo z videi na zahtevo, se lahko izkaže kot premoženje z veliko vrednostjo in Google bi bil tiste vrste lastnik, ki bi to lahko zagotovil.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.