Darja Kocbek

 |  Družba

Vrača se električni stol

Ameriška ustava prepoveduje »nepotrebno in namerno povzročanje bolečine«

V Tennesseeju na izvršitev smrtne kazni čaka 74 obsojencev.

V Tennesseeju na izvršitev smrtne kazni čaka 74 obsojencev.
© tennessean.com

Ker v ZDA zaradi bojkota proizvajalcev primanjkuje injekcij za usmrtitve obsojencev na smrt, so se v zvezni državi Tennessee odločili, da bodo smrtne kazni spet začeli izvajati na električnem stolu. Zakon, na podlagi katerega bodo spet lahko začeli uporabljati električni stol, so sprejeli aprila. Richard Dieter, direktor neprofitne organizacije Death Penalty Information Center, ki nasprotuje smrtni kazni, je za SFGate pojasnil, da je Tennessee prva država, ki je sprejela zakon, ki omogoča vrnitev električnega stola, ne da bi zapornikom dala možnost izbire. VEČ>>

Nekatere države namreč zapornikom omogočajo izbiro načina usmrtitve. Če se bo država odločila za usmrtitve na električnem stolu, Dieter pričakuje pritožbe tako na podlagi vprašanja, ali lahko dokaže, da injekcij ni bilo mogoče dobiti, kot tudi na podlagi ustavne zaščite pred kruto in nenavadno kaznijo. Ken Yager, republikanski senator, ki podpira električni stol, je v nedavnem pogovoru pojasnil, da je pripravil predlog zakona, ker ga je »zares zaskrbelo, da bi se lahko znašli v položaju, ko zaradi pomanjkanja kemikalij ne bi mogli izvajati kazni«.

Usmrtitev z injekcijo dobiva vse več nasprotnikov zlasti po nedavnih problemih pri usmrtitvi obsojenca v Oklahomi. Obsojeni morilec Clayton Lockett se je začel zvijati, stiskati zobe in poskušati spraviti glavo z vzglavnika, ko naj bi zaradi prvega v novi kombinaciji treh zdravil v smrtonosni injekciji padel v nezavest. Usmrtitev so nato zaustavili in Lockett je zaradi domnevnega srčnega napada umrl deset minut kasneje, se glasi uradno pojasnilo. Usmrtitev naj ne bi uspela zaradi poškodovane vene, ne zaradi zdravil.

V letu 2009 so v Ohiu odločili, da Romella Brooma ne bodo usmrtili, potem ko so ga z injekcijsko iglo zbodli 18-krat. Januarja je zapornik Dennis McGuire v Ohiu umrl šele po 26 minutah, v tem času je vzdihoval. Predstavniki države pojasnjujejo, da ne verjamejo, da je trpel, hkrati so napovedali, da bodo povečali dozo, da bodo »odpravili vse skrbi, ki so ostale«. Januarja je v Oklahomi zapornik Michael Lee Wilson med usmrtitvijo dejal: »Čutim, da me vse telo peče«. Skrbi zaradi delovanja injekcij za usmrtitve so se povečale tudi v času, ko so se Tennessee, Oklahoma, Missouri, Texas in druge zvezne države odločile kupovati injekcije za usmrtitve v tajnosti, od neznanih lekarn.

Anketa univerze Vanderbilt je pokazala, da 56 odstotkov registriranih volivcev v Tennesseeju podpira uporabo električnega stola, 37 odstotkov pa ji nasprotuje. Na podlagi prejšnjega zakona so obsojenci na smrt, ki so zločin storili pred letom 1999, imeli na izbiro, ali želijo biti usmrčeni na električnem stolu ali s smrtonosno injekcijo. Zadnji obsojenec, ki so ga usmrtili na električnem stolu, je bil veteran zalivske vojne Daryl Holton, ki je leta 1997 umoril svoje tri sinove in pastorko. V letu 2007 je izbral električni stol.

Sprememba zakona je izzvala razprave tudi med pravniki. David Raybin, zagovornik v kazenskem postopku iz Nashvilla, ki je pomagal pisati Tennesseejaski zakon o smrtni kazni pred skoraj 40 leti, pravi, da zakonodajalec lahko spremeni metodo usmrtitve, a ta sprememba ne more veljati retroaktivno. Če velja retroaktivno, je to v nasprotju z ustavo. V Tennesseeju na izvršitev smrtne kazni čaka 74 obsojencev. Prvi na vrsti za usmrtitev je Billy Ray Irick, ki je leta 1985 ubil 7-letno deklico, ki jo je pazil. Usmrtiti ga nameravajo 7. oktobra.

V ZDA ima 32 zveznih držav smrtno kazen, vse vsaj delno uporabljajo injekcijo. Manj kot ducat jih smrtno kazen izvaja redno, med njimi so Alabama, Arizona, Florida, Georgia, Mississippi, Missouri, Ohio, Oklahoma, Virginia in Texas, kjer jih izvedejo največ v celotnih ZDA. Vrhovno sodišče nikoli ni razsodilo, da je katera od metod za izvedbo smrtne kazni protiustavna, ker je kruta in nenavadna. Leta 1879 je potrdilo usmrtitev z ustrelitvijo (strelski vod), leta 1890 električni stol in 2008 smrtonosno injekcijo.

Sodišče je v teh letih pojasnilo, da osmi amandma prepoveduje povzročanje bolečine z namenom mučenja ali kaznovanja zapornika, s tem da ločuje med metodo usmrtitve z električnim udarom in starimi evropskimi praksami, kot je razčetverjenje. Ustava prepoveduje »nepotrebno in namerno povzročanje bolečine«, je sodišče odločilo leta 1976.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.