|  Politika

Gregorja Viranta zamenjal Bojan Starman

V mandatu prve vlade Janeza Janše je bil poslanec SDS, med drugim je opravljal funkcijo predsednika parlamentarnega odbora za finance in monetarno politiko

Bojan Starman je bil v mandatu prve vlade Janeza Janše poslanec SDS.

Bojan Starman je bil v mandatu prve vlade Janeza Janše poslanec SDS.
© Borut Peterlin

Bojan Starman je postal novi predsednik DL. Na kongresu stranke je sicer nastopil kot edini kandidat, saj dosedanji predsednik stranke Gregor Virant ni podal soglasja h kandidaturi. Starman se je po izvolitvi zahvalil za zaupanje in dejal, da s tem prevzema težko nalogo, za katero upa, da jo bo popolnoma upravičil. Kot je še dejal Starman, gredo v DL najprej na zmago na volitvah, nato pa naprej v reševanje države iz krize. Za Starmana je glasovalo 143 članov DL, medtem ko je bilo šest glasovnic neveljavnih. VEČ>>

Kot je znano, je Virant odstopil z mesta predsednika stranke po slabem rezultatu na evropskih volitvah. Počasi se umika tudi iz političnega življenja, čeprav napoveduje, da bo ostal član DL in bo tudi na voljo za pomoč tako stranki kot prihodnjemu vodstvu. Starman je sicer že v predstavitvi kandidature med drugim dejal, da se je za to glede na svoja leta odločil "z velikim težavami", a da je vendarle pripravljen ugrizniti v to jabolko. Ponovil je, da kot politik ni še nikoli deloval, a je bil gospodarstvenik in je več podjetij uspel popeljati iz rdečih številk na pravo pot.

Ob tem Starman verjame, da je DL sposobna državljanom in državi ponuditi marsikaj. In če bodo dobili dovolj veliko podporo, se zavezuje, da jo bodo iskali še naprej z drugimi strankami in "končno začeli pot okrevanja te države iz krize". "Želimo jo popeljati v Švico, ne pa nazaj v slabe čase," je dodal. Dokler v Sloveniji ne bomo dosegli tega, da se v njej ne bo več kradlo in bo delo znova postalo vrednota, pa bo slabo, je še ocenil.

Bojan Starman, širši javnosti bolje poznan kot krizni menedžer, gospodarstvenik in dolgoletni župan Žirov, se je danes zavihtel na predsedniški stolček DL. Sicer je na vodilnih mestih v slovenskih podjetjih delal dobrih 30 let - od Alpine in Planike do Jelovice in Mure - v iztekajočem se mandatu DZ je poslanec DL, še prej je bil tudi poslanec SDS.

Že leta 1974 pa se je Starman zaposlil v žirovski Alpini. Leta 1988 je postal tudi njen glavni direktor in v tem podjetju ostal do leta 1996. Njegov prvi večji uspeh je bil, da je Alpina uspešno nadomestila izgubo jugoslovanskega trga. Leta 1996 pa je prevzel še zahtevnejšo nalogo: vodenje Planike v Kranju, ki se je že več let ukvarjala s težavami. V Planiki je ostal do leta 1998, družbo pa prek stečaja očistil in s tem ohranil okoli 1600 delovnih mest.

Leta 1999 je na ministrstvu za obrambo prevzel funkcijo direktorja urada za logistiko, leto dni pozneje pa je bil državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo v vladi Andreja Bajuka. A se je nato vrnil v gospodarstvo. Med leti 2001 in 2004 je bil direktor podjetja Jelovica, katero je prav tako potegnil iz rdečih številk. V mandatu prve vlade Janeza Janše je bil poslanec SDS, med drugim je opravljal funkcijo predsednika parlamentarnega odbora za finance in monetarno politiko, kar opravlja tudi v iztekajočem se mandatu DZ kot poslanec DL.

Nato je bil 5. oktobra 2009 imenovan za predsednika uprave Mura in partnerji v Murski Soboti, kamor ga je povabil tedanji gospodarski minister Matej Lahovnik. S 1. januarjem 2011 se je upokojil, a je izrazil pripravljenost za nadaljnje sodelovanje pri vodenju družbe. Sicer pa je bil v svoji karieri tudi predsednik nadzornega sveta Slovenske razvojne družbe, član nadzornega sveta Kapitalske družbe in Slovenske izvozne banke. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.