Borut Mekina

 |  Politika

So kriminalisti dregnili v družino Janša?

Kriminalisti so spet na delu – po informacijah iz notranjega ministrstva na več krajih v državi izvajajo 39 hišnih preiskav, pri čemer so pridržali devet oseb. Tokrat naj bi preiskovali domnevno pranje denarja pri prodaji Term Čatež v letih 2006 in 2007. Eden od preiskovancev naj bi bil po neuradnih podatkih tudi solastnik skupine Pristop Franci Zavrl in Bojan Petan, ki obvladuje Terme Čatež. Več>>

Za kateri primer naj bi šlo, iz policije še niso sporočili. Smo pa v Mladini lansko poletje pisali o nenavadnem načinu, na katerega je v času prve vlade Janeza Janše Bojan Petan prevzel Terme Čatež. Dogodek je tedaj sovpadal z »darilom« v višini več kot 2 milijona evrov, ki ga je dobil Janšev brat Rajko Janša od Petanove DZS. Posrednik oziroma pomagač pri nakazilu tega zneska preko Luksemburga je bil tedaj Franci Zavrl, tedaj Petanov svetovalec.

Malce za tem si Janša kupil Volvota. Pa hišo. Pa stanovanje. Rajko pa apartmaje v Avstriji. Pa v Sloveniji, v Dobrepolju. In še hišo v domačem kraju.

Ali bi pri tej transakciji lahko šlo za kakršnokoli »pomoč« pri Petanovem prevzemanju Term Čatež, smo vprašali tedanjo državno sekretarko na gospodarskem ministrstvu Andrijano Starino Kosem. Na naše vprašanje, ali je tedaj prišlo do kakšnega dogovora med Petanom in Janševo vlado oziroma gospodarskim ministrom Vizjakom, je Kosmova odgovorila, da ji je bilo že tedaj jasno, da so se dogovori sklepali. 

Več v članku iz lanskega poletja
Brat bratu
Borut Mekina  |  Mladina 29  |  19. 7. 2013

Rajko Janša in Janez Janša sta pod drobnogledom zaradi pranja denarja prek Luksemburga v višini več kot dva milijona evrov. Posrednik je bil Franci Zavrl, denar pa je nakazala DZS.

Rajko Janša na bratovi poroki julija 2009. Nekaj dni prej je Rajko Janša Urški Bačovnik Janša nakazal 31 tisoč evrov za nov avto.

Rajko Janša na bratovi poroki julija 2009. Nekaj dni prej je Rajko Janša Urški Bačovnik Janša nakazal 31 tisoč evrov za nov avto.
© Denis Sarkić

Januarja letos so na sestanek v Slovenijo prišli finski kriminalisti. Prišli so še zadnjič pred slovensko razsodbo v zadevi Patria. Med njimi je bil tudi glavni finski inšpektor, vodja preiskave o Patrii, Kaj Erik Björkqvist. S kolegi iz Slovenije, med drugim tudi s tožilcem Boštjanom Lamešičem, pomočnikom slovenskega glavnega tožilca v tej zadevi, Andreja Ferlinca, so se sestali nekaj deset metrov stran od notranjega ministrstva, na drugi strani Slovenske ceste, v baru Holidays Pub. Björkvist je pred sestankom slovenskim kolegom izročil še zadnje podatke – dokumente –, shranjene na zgoščenki. Nato so šli v bar. In medtem ko so lučaj od slovenskega notranjega ministrstva sestankovali borci proti organiziranemu kriminalu iz južne in severne Evrope, je tožilcu Lamešiču izpod mize, torej izpod nog omenjenih gospodov, nekdo ukradel aktovko. Z dvema mobilnima telefonoma, z iPadom in zapiski iz zadeve Patria.

Janez Janša in Franci Zavrl ob 25. letnici afere JBTZ. Zavrl je ob tem za RTV Slovenija dejal, da bi moral vsak pri sebi razčistiti »kakšen je njegov prispevek k temu, kar danes v državi imamo.«

Janez Janša in Franci Zavrl ob 25. letnici afere JBTZ. Zavrl je ob tem za RTV Slovenija dejal, da bi moral vsak pri sebi razčistiti »kakšen je njegov prispevek k temu, kar danes v državi imamo.«
© Uroš Abram

Omenjeni incident gotovo ni izboljšal slike, ki so si jo Finci v preteklih letih že ustvarili o Sloveniji. Vendar se drama s tem še ni končala. Kraje so v centru Ljubljane razmeroma pogoste, a verjetnost, da je v tem primeru šlo za navadnega tatu oziroma dva kradljivca, kot so se ju kasneje na zaslišanju spomnili Lamešič, Björkvist in ostali, je majhna. Aprila, kot so nam sporočili iz ljubljanske policijske uprave, se je namreč aktovka z vso vsebino, z iPadom, obema telefonoma in tožilčevimi zapiski, čudežno vrnila. Neka gospa jo je našla za Bežigradom ob Dunajski cesti in jo dostavila policiji. Aktovka je prišla nazaj brez vsakršnih sledi, ki bi policiste privedle k storilcem. Kot da se je ne bi nihče dotaknil. Tisti, ki so jo ukradli, verjetno niso iskali premoženja, ampak informacije. Pa tudi svoje sposobnosti so očitno želeli demonstrirati; nekaj mesecev pred izrekom sodbe v primeru Patria.

Kakšne informacije so torej Finci prinesli v Slovenijo? Na omenjeni zgoščenki so bile zabeležene poslovne transakcije javnosti neznanega podjetja Falcone s sedežem v Luksemburgu. Vrednost teh informacij je bila velika, saj je Luksemburg znan po finančni netransparentnosti in po varovanju bančnih podatkov, postopek pridobivanja teh podatkov pa je navadno zapleten in dolgotrajen. A Finci so se kljub temu prek mednarodnega zaprosila odločili za pridobitev teh podatkov, saj so sumili, da so bile prek podjetja Falcone izplačane podkupnine pri zadevi Patria. Finska Patria je namreč februarja 2007 nakazala prvih 30 odstotkov obljubljenih podkupnin v Avstrijo. Od tam pa je bil denar nakazan naprej, v nekatere druge države, od Liechtensteina do Tajske, kjer so se sledi izgubile. Informacij, kako naj bi denar prišel do končnega naročnika, ni bilo. Nato pa so odkrili sumljivo transakcijo prek Luksemburga, ki ni imela nobene resne poslovne podlage.

»Na zaslišanju smo od akterjev dobili različne razlage, zakaj je bilo podjetje kupljeno, in pri tem nismo mogli razumeti pomena tega posla.« – Glavni finski inšpektor Kaj Erik Björkqvist o preprodaji podjetja Rajka Janše

Informacijo, da bi bil lahko denar iz Patrie opran v Luksemburgu, so Finci dobili iz Slovenije, nam je povedal Björkvist. Leta 2009 je namreč slovenski urad za varstvo konkurence objavil odločbo o koncentraciji lastništva, iz katere je izhajalo, da je DZS aprila leta 2009 postala lastnica podjetja Rajka Janše, imenovanega Promart Design, specializiranega za preprodajo poslovnih daril. O tem so tedaj prve pisale Finance, iz slovenskega sodnega registra pa je izhajalo, da je bil posel sklenjen v Luksemburgu prek omenjenega podjetja Falcone. Finci so zato leta 2010 odšli v Luksemburg preiskovat razloge in ozadja tega nakupa. Ugotovili so, da je podjetje Falcone Rajku Janši, bratu tedanjega predsednika vlade Janeza Janše, plačalo kar 1,15 milijona evrov kupnine, pa čeprav je bilo po oceni finske policije vredno zgolj nekaj evrov. Poleg tega je do transakcije prišlo prav v obdobju po februarju 2007, ko je finska Patria nakazala 3,6 milijona evrov v Avstrijo.

Bojan Petan, prvi mož DZS, ki od Rajka Janše kupuje fiktivna podjetja.

Bojan Petan, prvi mož DZS, ki od Rajka Janše kupuje fiktivna podjetja.
© Aleš Beno, Finance

Kdo je človek, ki je izvedel to nenavadno operacijo? Lastnik podjetja Falcone iz Luksemburga je znani akter iz slovenske osamosvojitve, član četverice JBTZ, ustanovitelj in prvi človek oglaševalske agencije Pristop ter bivši odgovorni urednik Mladine Franci Zavrl. Za začetek – zakaj ni nakupa izvršil v Sloveniji, zakaj je nakup opravil v Luksemburgu? »Iz poslovnih razlogov,« nam je odgovoril Zavrl. In zakaj je za podjetje plačal toliko denarja? »Ni težko razumeti, če upoštevaš vse parametre: poslovne rezultate (od l. 2007 dalje), sinergije (znotraj povezanih podjetij), vertikalno integracijo (s storitvami marketinga), exit (prodajno ceno) in druge elemente, ki tvorijo nakupno odločitev,« nam je Zavrl dejal pred letom dni, ko smo mu o tem poslu začeli postavljati novinarska vprašanja. Prejšnji teden nam je nato na naše vprašanje poslal svojo končno, »uradno razlago«. Gre tako: »Odločitev o nakupu in kasnejši prodaji Promarta je temeljila na ekonomskih razlogih. Družba Falcone je podjetje kupila in ga kasneje prodala. Za nakup je, kolikor vem, uporabila različne vire v okviru svojega poslovanja. Kako je nakup potekal, sem pojasnil policiji v Luxembourgu, kjer sem bil zaslišan v okviru preiskave v aferi Patria.«

Iz Državne založbe Slovenije so bratu Janeza Janše doslej »podarili« skupaj že več kot 2,3 milijona evrov. Nakazani denar sovpada z nenadno obogatitvijo družine Janša po letu 2007.

Toda finskih kriminalistov, ki so ga leta 2010 zaslišali, Zavrl ni prepričal. Res je Zavrl poleti 2010 ta posel pojasnil Björkqvistu, a slednji je nato vseeno obvestil Slovenijo, kot je zapisal v svojem zaključnem poročilu v zadevi Patria, ker je naletel na »nepravilnosti«, s katerimi je hotel informirati slovenske oblasti »zaradi možnih ukrepov«. To je storil, kot nam je dejal minuli teden, ker so v Luksemburgu od zaslišanih »dobili različne razlage, zakaj je bilo podjetje kupljeno, in pri tem preprosto nismo mogli razumeti pomena tega posla«. Björkqvist namreč ni zaslišal le Zavrla, ampak tudi direktorja njegovega podjetja in še nekatere druge vpletene, katerih zgodbe se niso ujemale. Primer so Finci nato zaključili in ga tudi ločili od glavne preiskave v zadevi Patria, ker sami niso mogli preiskovati poti denarja v Sloveniji. To, nam je dejal Björkqvist, bi morali preiskati in ugotoviti slovenski organi. Zaradi tega tudi ni znano, ali gre za denar Patrie ali za kakšno drugo nakazilo. Ostaja pa dejstvo, da za temi nakazili denarja Rajku Janši ni nobenega razumljivega poslovnega razloga, tako menijo tudi finski kriminalisti.

Finski kriminalist Kaj Erik Björkqvist. Letos januarja je prišel v Slovenijo z zgoščenko.

Finski kriminalist Kaj Erik Björkqvist. Letos januarja je prišel v Slovenijo z zgoščenko.
© Bojan Velikonja, Dnevnik

Zakaj ne? Po uradni razlagi naj bi Zavrl leta 2007 podjetje Rajka Janše kupil in ga nato aprila 2009 prodal naprej DZS, ki jo vodi Bojan Petan. To sicer ni presenetljivo, saj sta Petan in Zavrl poslovna partnerja. Na DZS so nam pojasnili, da so kupili 90 odstotkov družbe Promart Design, ker je DZS »zelo velik prodajalec promocijskega in darilnega programa za podjetja, družba Promart Design, d. d., pa je specialist za prodajo tovrstnega promocijskega in darilnega programa, zato je bil za DZS, d. d., nakup deleža v tem podjetju poslovna priložnost, kako povečati prodajo na tem segmentu«. Vendar ta pojasnila ne držijo. Iz predkazenskega postopka namreč izhaja, da je Zavrl že leta 2007 to podjetje kupil z denarjem, ki je na različne načine prišel od DZS, tudi s pomočjo borznoposredniške hiše Medvešek Pušnik, kjer so nam poslovanje s Falconom potrdili. Denar je prišel v več obrokih po februarju leta 2007. In za povrh vsega podjetje dejansko tudi ni bilo prodano ali kupljeno. Podjetje Promart Design je namreč storitveno podjetje za posredovanje pri prodaji poslovnih daril. Nima strojev in nima zaposlenega kadra s specialističnim znanjem. Njegova edina vrednost je nabor kupcev – strank. Teh pa Rajko Janša ni pustil v podjetju, temveč jih je skupaj z dejavnostjo prenesel na novo podjetje. Promart je bil torej zgolj lupina.

Dokaz, da je bil Promart zgolj lupina in da je bil nakup nesmiseln, je tudi v tem: novo podjetje, ki ga je Rajko Janša ustanovil za tem, na področju iste dejavnosti posredovanja pri prodaji poslovnih daril, se je imenovalo Atacama. In to podjetje je nato prevzelo stare stranke. Najpomembnejše stranke brata predsednika vlade so bila državna podjetja. Rajko Janša je predvsem v času vlade Janeza Janše prodajal poslovna darila Telekomu, Slovenskim železnicam, HIT-u, Holdingu Slovenskih elektrarn itd. Dokler je Rajko Janša imel v lasti Promart Design, je prodajal poslovna darila igralniškemu koncernu HIT. Potem ko je podjetje prodal, pa je HIT kupoval darila prek novega podjetja Rajka Janše Atacama. Iz HIT-a so nam odgovorili, da je poslovno sodelovanje z Rajkom Janšo v času »uprave pod vodstvom Nika Trošta, do avgusta 2009, zajemalo nabavo promocijskih daril. Nabavna služba družbe Hit je sodelovanje že v letu 2010 zreducirala na minimum, leta 2011« pa so poslovanje z njim »zaradi nekonkurenčnih ponudb« prekinili. Tako tudi Telekom. Od tam so nam odgovorili, da so sprva kupovali »promocijski material« od Promart Designa, nato, ko je Rajko Janša ustanovil podjetje Atacama, pa so pogodbo podpisali z Atacamo – ne glede na podjetje, vedno z Rajkom Janšo.

In morda še bolj očitno, da je bil nakup Promart Designa poslovno nesmiseln: Promart Design je po tem, ko ga je Rajko Janša prodal DZS-ju, počasi ugasnilo. Leta 2011 in leta 2012 je imelo le še okrog 20 tisoč evrov poslovnih prihodkov, lani pa že izgubo v višini 13 tisoč evrov.

Boštjan Lamešič, pomožni tožilec v zadevi Patria. Na sestanku s Finci sta mu dva neznanca ukradla aktovko. Ta se je nedotaknjena vrnila čez tri mesece.

Boštjan Lamešič, pomožni tožilec v zadevi Patria. Na sestanku s Finci sta mu dva neznanca ukradla aktovko. Ta se je nedotaknjena vrnila čez tri mesece.
© Borut Krajnc

A kot da se v DZS iz tega ne bi nič naučili – če verjamemo njihovemu uradnemu pojasnilu – so lani to isto »napako« ponovili. Oktobra lani je namreč DZS, spet v trenutku, ko je vlado ponovno vodil Janez Janša in spet s pomočjo Zavrla, od Rajka Janše kupila isto »lupino«, to drugo podjetje Atacama, za novih 1,2 milijona evrov. Do tega nakupa je prišlo v trenutku, ko se je skupina DZS, vse bolj odvisna od državnih bank, začela utapljati v 150-milijonskih dolgovih. Po poročanju Financ DZS od januarja letos 18 bankam upnicam ne plačuje več glavnic posojil, temveč zgolj še obresti. Petan naj bi bankam v začetku tega leta poslal pismo, v katerem jih je prosil za razumevanje zaradi prestrukturiranja skupine in prodaje naložb. Le zakaj Petan kupuje draga Rajkova podjetja, hkrati pa banke prosi za razumevanje in obljublja razdolžitev skupine prek prodaje naložb?

V DZS so Rajku Janše tako doslej plačali že več kot 2,3 milijona evrov. Ta nakazila sovpadajo tudi z obogatitvijo družine Janša po letu 2007. Decembra 2007 je recimo Rajko Janša kupil dve varovani stanovanji v Dobrepolju, v Grosuplju, nato čez nekaj mesecev, marca 2008, dva vikenda v Avstriji, ob smučišču Osojščica/Gerlitzen (v enega od njiju hodi tudi Janša) za 275 tisoč evrov, pa še dve hiši je začel graditi v svoji rojstni vasi. Tudi Janez Janša je v tem času kupil 160 kvadratnih metrov veliko stanovanje v Ljubljani, hišo v Silovi pri Velenju in 46 tisoč evrov vreden volvo marca leta 2007. Pri tem je Janši denar za različne namene, kot je ugotovila protikorupcijska komisija, dajal prav brat Rajko. In tudi Janševa žena Urška Bačovnik je v tem času nenavadno hitro obogatela. Bačovnikovi je 31 tisoč evrov vredni avto VW tiguan s svojega tekočega računa junija 2009 plačal prav Rajko Janša. Še več je v tem obdobju dragih potovanj, ki naj bi jih Janezu Janši plačali, kot je sam dejal, družina in prijatelji.

Marca 2008 Rajko Janša z denarjem od DZS kupi dva vikend apartmaja ob smučišču Osojščica - Gerlitzen. Za 275 tisoč evrov. V enega od njiju hodi tudi brat Janez.

Marca 2008 Rajko Janša z denarjem od DZS kupi dva vikend apartmaja ob smučišču Osojščica - Gerlitzen. Za 275 tisoč evrov. V enega od njiju hodi tudi brat Janez.
© Borut Mekina

Decembra 2007, po prvem očitno fiktivnem, poslu Rajko Janša kupi dve varovani stanovanji v Dobrepolju.

Decembra 2007, po prvem očitno fiktivnem, poslu Rajko Janša kupi dve varovani stanovanji v Dobrepolju.
© Tjaša Zajc

Pred približno letom dni nam je Rajko Janša na naše vprašanje, od kod mu naenkrat toliko denarja, odgovoril, da je »v začetku leta 2007 prodal svoje podjetje« in da je kupnino zanj »v celoti prejel na tekoči račun v Sloveniji«. To je res. A denar za ta nakup in za skokovito izboljšanje njegovega in bratovega premoženjskega stanja je priskrbela DZS, katere največji lastnik in predsednik uprave je Bojan Petan. Tukaj pa se postavi vprašanje, zakaj naj bi DZS in Petan pomagala družini Janša, ko pa Janša navadno Petana, bivšega lokalnega funkcionarja LDS, tako rad označuje za tajkuna, ki naj bi domnevno do svojega premoženja prišel po klientelistični poti. Eden izmed možnih odgovorov je tale: V DZS, kjer imajo med drugim v lasti tudi časopis Dnevnik, so si v času izplačila kupnine Rajku Janši prizadevali za nadzor nad najpomembnejšim podjetjem v skupini, nad Termami Čatež. Te načrte jim je sprva prekrižala prva vlada Janeza Janše prek svojih paradržavnih podjetij. Časopisi iz tistega časa so polni člankov o »vojni« med Petanom in vlado Janeza Janše oziroma tedanjim gospodarskim ministrom Andrejem Vizjakom, ki naj bi deloval prek svojega kolega Darija Južne. Ta »vojna« se je zaostrila z avgustom 2005, ko je Petan izgubil mesto predsednika nadzornega sveta v Termah Čatež. Končala pa se je po izredni skupščini Term januarja 2008, ko so časopisi že pisali o Petanovi »zmagi« v vojni za Terme Čatež.

Kako je Petan zmagal v tej vojni? V tem času je bila na ministrstvu za gospodarstvo kot državna sekretarka še zaposlena Andrijana Starina Kosem. Junija 2007, v mesecih po tem, ko je DZS »poslala« denar Rajku Janši, je Kosmova odstopila in v javnem pismu napadla Janeza Janšo. Eden izmed vzrokov za njeno pismo so bile tudi Terme Čatež. Na naše vprašanje, ali je tedaj prišlo do kakšnega dogovora med Petanom in Janševo vlado oziroma ministrom Vizjakom, Kosmova zdaj odgovarja: »Petan in Vizjak nista nikoli bila v resnični vojni, ampak sta se neprestano dogovarjala. V podrobnosti, v posamezne dnevne rede na tistih skupščinah sedaj ne bi šla, lahko pa načelno povem, da mi je bilo tedaj kristalno jasno, da Petan in Vizjak, oba someščana iz Brežic, sklepata dogovore in da je bil njun konflikt navidezen.«

DZS nakaže Rajku Janši prvi milijon evrov v trenutku vojne med Janševo vlado in DZS za prevlado nad Termami Čatež. Po tem »zmaga« DZS.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.