Denis Vičič

 |  Družba

Verska skupnost ali satirično gibanje?

Pastafarjanstvo ni religija, no, vsaj v Avstriji ne

Cerkev Leteče špagetne pošasti, katere edina dogma je, da ni nobene dogme, njeni pripadniki pa imajo za verski simbol cedilo za testenine, v Avstriji ni dobila statusa uradne verske skupnosti. To ni cerkev, ampak satirično gibanje, so odločile pristojne avstrijske službe. Pri nas pa status uradne verske skupnosti ima Čezvesoljska Zombi Cerkev blaženega zvonjenja. Več>>

Leta 2005 je Bobby Handerson v javnem pismu kansaškemu odboru za šolstvo pisal, naj zato, ker je poleg teorije evolucije v šolah dovolil poučevanje kreacionizma in t.i. inteligentnega načrta, dovoli tudi poučevanje teorije, da je stvarnik Leteča špagetna pošast. »Mislim, da se vsi lahko strinjamo, da je za učence pomembno, da slišijo več vidikov in si nato sami izberejo, katera teorija jim je najbližja. Zaskrbljen sem, da bodo učenci slišali samo teorijo o enem inteligentnem načrtu. Dejansko pa je teorij o inteligentnem načrtu več,« je zapisal Handerson.

»Jaz in mnogi drugi po vsem svetu močno verjamemo, da je stvarnik vesolja Leteča špagetna pošast. On je tisti, ki je ustvaril vse, kar vidimo in čutimo. Močno verjamemo, da je kopica dokazov, ki namigujejo na teorijo evolucije, zgolj naključje, ki ga je ustvaril On. Zato vam pišem in uradno prosim, da je ta alternativna teorija tudi uvrščena v učni načrt, skupaj z drugimi teorijami. Če temu ne boste ugodili, bom uporabil vsa pravna sredstva, da to dosežem.«

»Gotovo razumete, zakaj to zahtevam: če je teorija inteligentnega načrta utemeljena z dokazi in ne bazira zgolj na verovanju, kot trdijo njeni zagovorniki, morate tudi našo teorijo poučevati v šolah, saj je prav tako utemeljena na znanstvenih dokazih, in ne na verovanju. Mnogi seveda težko verjamejo naši teoriji, zato bo morda pomagalo, da o naših prepričanjih povem malce več. Imamo dokaze, da je Leteča špagetna pošast ustvarila univerzum. Nihče od nas seveda ni bil poleg, da bi to videl, a imamo o tem zapise. Imamo več obsežnih del, ki pričajo in pojasnjujejo vse detajle Njegove moči,« je še argumentiral Handerson in pismo končal s podobo pošasti.

Čez noč je njegovo spletno stran obiskalo stotisoče prej skrivnih vernikov z vsega sveta, ki se od takrat naprej dobivajo tudi na javnih shodih. Ponekod, tudi v Avstriji, so pripadniki Cerkve Leteče špagetne pošasti – Pastafarjanci dosegli, da se lahko za fotografije za dokumente slikajo s cedilom za testenine na glavi. Tako kot se lahko pripadniki drugih verskih skupnosti fotografirajo z naglavnimi pokrivali, ki izražajo njihovo versko pripadnost. Tudi ta dosežek mnogi vidijo kot pameten protest, ki opozarja na diskriminatorno prakso, da se lahko verni posamezniki fotografirajo s pokrivalom, neverniki pa ne. Cerkev Leteče spagetne pošasti je bila za uradno versko skupnost že priznana na Poljskem. Avstrijske oblasti pa vztrajajo, da gre zgolj za parodijo na obstoječa verska prepričanja in zato tega statusa Pastafarjancem niso dodelile.

Slovenska inačica religije, ki jo oznanjajo Handerson in drugi, je v Sloveniji Čezvesoljska Zombi Cerkev blaženega zvonjenja. Poslanstvo uradno priznane verske skupnosti je zvonjenje s svetim Zvonom ter blagoslovljenima piskrom in ponvijo. Od kod razodetje za novo vero, nadsvečenik Rok Gros, pobudnik čaščenja blaženega zvonjenja, ne ve. Maševanja imajo pred hramom korupcije – kje to je, si vsak vernik sam razlaga. Zakaj vedno mašujejo pred državnim zborom, je ponovno stvar razodetja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.