|  Politika

Janez Janša gre danes v zapor

© Borut Krajnc

Vrhovno sodišče je njegovo prošnjo za varstvo zakonitosti obravnavalo prednostno, a to še ne pomeni, da lahko odločijo v enem dnevu. Postopek odločanja se nadaljuje naslednji teden. Povprečno je reševanje zahtev za varstvo zakonitosti pred kazenskim oddelkom Vrhovnega sodišča RS v letu 2013 trajalo 4,3 mesece.

 Prilagamo podrobno obrazložitev Vrhovnega sodišča.>>

SPOROČILO ZA JAVNOST

Obravnava zahteve Ivana Janše za varstvo zakonitosti pred VSRS Vrhovno sodišče RS je zahtevo za varstvo zakonitosti, ki jo je vložil zagovornik obsojenega Ivana Janše, prejelo tik pred zaključkom delovnega dne v sredo, 18. 6. 2014. Skladno s Sodnim redom in Letnim razporedom dela je bila zadeva sodniku poročevalcu dodeljena naslednji dan.

V četrtek, 19. 6. 2014, sta dve sodnici kazenskega oddelka, vključno s sodnico, ki ji je bila zadeva dodeljena kot poročevalki, podali predlog za izločitev. Predsednik Vrhovnega sodišča je obe zahtevi zavrnil.

Vodja kazenskega oddelka je nato predsednika Vrhovnega sodišča naknadno obvestil, da ima sodnica, ki ji je bila zadeva dodeljena, vnaprej prijavljeno odsotnost in predlagal predodelitev zadeve.

Predsednik Vrhovnega sodišča predlogu ni ugodil. Predsednik Vrhovnega sodišča se je ob odločanju o predlogu za predodelitev strinjal, da je ta zadeva poudarjeno večplastno izjemno pomembna, tudi iz vidika sodelovanja obsojenca, ki je eminentni politik, v volilnih aktivnostih. Vendar teh okoliščin v okviru presoje določbe četrtega odstavka 423. člena Zakona o kazenskem postopku (ZKP) ni mogoče presojati, saj se ta striktno nanaša na vsebino zahteve za varstvo zakonitosti.

Tovrstne in druge okoliščine so lahko upoštevajo v okviru predloga za odlog izvršitve kazni zapora (po 24. členu Zakona o izvrševanju kazenskih sankcij (ZIKS-1)), ki daje obsojencu in nekaterim drugim upravičencem procesno možnost, da s prošnjo sami dosežejo odlog izvršitve kazni zapora.

Obsojenec te možnosti ni izkoristil, saj ni podal predloga na izvršilno sodišče, ki je v konkretnem primeru Okrožno sodišče v Ljubljani. Tak predlog za odlog predstavlja ustaljeno možnost in bi, v verjetnem primeru odobritve, omogočil tudi vsebinsko obravnavanje izrednega pravnega sredstva pred Vrhovnim sodiščem v ustreznem časovnem okvirju. Povprečno trajanje reševanja zahtev za varstvo zakonitosti pred kazenskim oddelkom VSRS je sicer v 2013 znašalo 4,3 mesece.

Kljub odsotnosti zakonito določene sodnice prihodnji teden, postopek v zvezi z zahtevo zakonitosti ne bo zastal, saj bo ta skladno z ZKP posredovana Vrhovnemu državnemu tožilstvu v odgovor.

Do nadaljnjega kakršnekoli odločitve poročevalca oziroma kasneje senata, kot tudi nadaljnje časovne dinamike, ne moremo vnaprej predvidevati oziroma prejudicirati.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.