|  Politika

Protest proti prodaji Mercatorja

© Borut Krajnc

Združena levica ostro obsoja prodajo 53-odstotnega deleža Mercatorja v lasti NLB hrvaškemu konkurentu Agrokorju in poziva na protest proti prodaji. Ta bo v soboto, 28. 6., ob 10. uri na Prešernovem trgu. Razlogov za nasprotovanje prodaji je veliko. Več>>

»Prodaja je katastrofalna napaka, saj je Agrokor podjetje s preko 2,5 milijarde EUR dolga in je popolnoma nelikvidno. Kapitala, potrebnega za nakup Mercatorja, Agrokor nima. Prevzem bo financiral tako, kot so potekali managerski odkupi podjetij v slovenski tranziciji – z dolgom, s katerim bo obremenil prevzeto podjetje. Podobno zgodbo smo pravkar videli v domžalskem Heliosu, ki je imel pred prevzemom obvladljivih 102 milijonov EUR dolga, po privatizaciji pa ga je avstrijski Ring zadolžil za dodatnih 305 milijonov EUR,« opozarjajo v Združeni levici.

Tudi zaradi raziskave dveh ekonomistov, o kateri smo že pisali, so v Združeni levici prepričani, »da bo prevzem Mercatorja s strani Agrokorja neizbežno vodil v izčrpavanje podjetja, ogrozil delovna mesta 11.521 zaposlenih in več kot 100.000 delovnih mest v Sloveniji, ki so posredno vezana nanj«.

Na protestu se bodo s Prešernovega trga podali pred NLB na Trg republike, »kjer bomo zahtevali odstop upravnega odbora, ki prodaja Mercator, zaključili pa pred sedežem vlade, ki je prodajnim postopkom dala zeleno luč«, so napovedali v izjavi za javnost.

»Pri prodaji Mercatorja nikakor ne moremo mimo vloge, ki jo je pri njej igrala vlada v odhajanju. Skozi celoten mandat so vse koalicijske partnerice zagovarjale obsežno privatizacijo. Na izredni seji državnega zbora dne 21. 6. 2013 je vlada potrdila prodajo Heliosa in štirinajstih drugih podjetij, med njimi tudi Telekoma, Aerodroma in Elana. Privatizacijski načrt so potrdili kljub nasprotovanju sindikatov in številnih kritičnih ekonomistov, ki so opozarjali, da bo privatizacija prinesla val odpuščanj in katastrofalnih negativnih učinkov za naše gospodarstvo,« so kritični v edini stranki, ki ponuja resnično alternativo trenutni politiki.

Kar je še sprevrženo, opozarja Združena levica, je, da sta nesrečni usodi Heliosa in Mercatorja sramotno izrabljeni v kampanji dveh protagonistov privatizacije, Socialnih demokratov in Alenke Bratušek: »Dovolj je sprenevedanja in obljub s figo v žepu! Socialni demokrati, ki so še pred enim letom z osmimi glasovi za potrdili privatizacijo Heliosa, ki je privedla do katastrofalnega zadolževanja podjetja ter odpuščanja 155 delavcev, se danes sprenevedajo in nam zagotavljajo, da privatizaciji nasprotujejo. Sedaj, tik pred volitvami, nasprotujejo prodaji Telekoma in Mercatorja, obenem pa dvigujejo roke nad političnimi odločitvami, češ da prodaj ne morejo preprečiti.«

»Kdor je proti privatizaciji, naj to pokaže z dejanji. Zato vlado Alenke Bratušek in posebej Dejana Židana iz Socialnih demokratov pozivamo, da uporabijo vse vzvode politične moči, razrešijo upravo ter nadzornike NLB in na tak način preprečijo nadaljevanje katastrofe. Naj svoj slogan - “Dejanja” - za trenutek prestavijo iz volilnih plakatov v prakso, naj obljube o dejanjih pokažejo tukaj in zdaj, ko je to najbolj potrebno, da zaščitijo slovenske kmete in domačo predelovalno industrijo. Naj preprečijo prodajo Mercatorja.«

V Združeni levici ob koncu izjave za javnost še enkrat povedo, zakaj oni na vsak način nasprotujejo prodaji Mercatorja in zakaj se je treba protesta udeležiti: »Mercator je za slovensko gospodarstvo infrastukturnega pomena, saj odkupuje velik delež pridelkov slovenskega kmetijstva in izdelkov predelovalne industrije. Pričakovana plačilna nedisciplina Agrokorja bo pridelovalce in predelovalno industrijo hudo prizadela in ogrozila več kot 100.000 delovnih mest v teh podjetjih, ki so posredno odvisna od Mercatorja. Nelikvidni Agrokor namreč obveznosti do dobaviteljev navadno poravna šele v 5 do 6 mesecih, s čimer duši podjetja in ogroža položaj njihovih zaposlenih. Poleg tega je Agrokor vertikalno integrirano podjetje z lastno proizvodnjo živilskih izdelkov. V interesu Agrokorja je, da povsod, kjer je mogoče, in ne glede na kakovost in ceno, proizvode, ki jih Mercator zdaj odkupuje od domače živilsko-predelovalne industrije in kmetijstva, zamenja z lastnimi. Prodaja Mercatorja Agrokorju bi poleg večjega znižanja števila zaposlenih v Mercatorju tako potencialno ogrozila več kot 10 odstotkov vseh delovnih mest v Sloveniji in drastično poslabšala že tako slab socialni in ekonomski položaj tukajšnjega prebivalstva.« (dv)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.