Igor Mekina

 |  Svet

Papež Frančišek: "Komunisti so nam ukradli zastavo!"

Papež Frančišek je v svojem zadnjem intervjuju znova poskrbel za celo vrsto komentarjev, ko se je odzval na vprašanje o svojem pogledu na komuniste. Več >>

Zatrdil je, da so »komunisti ukradli zastavo krščanstva«. Papež Frančišek je to povedal v intervjuju za italijanski časnik Il Messaggero. Novinarji so ga namreč spraševali o oceni na blogerski strani v Economistu, in sicer o tem, kako papež "zveni kakor leninist", ko pogosto kritizira kapitalizem in zahteva radikalno ekonomsko reformo. »Lahko rečem le to, da so nam komunisti ukradli zastavo. Zastava ubogih je krščanstvo. Revščina je v središču evangelija,« je dejal papež in ob tem citiral številne navedbe svetega pisma o revnih, bolnih in tistih, ki trpijo pomanjkanje. "Komunisti pravijo, da je vse to komunizem. Seveda je, ampak dvajset stoletij pozneje. In zato lahko tedaj, ko govorijo, mi rečemo; ampak vi ste kristjani!" je smeje dodal papež Frančišek.

Papež Frančišek je že od svojega imenovanja marca leta 2013 pogosto napadal globalni ekonomski sistem kot nepravičen in neodziven glede potreb revnih, kritiziral je tudi velike razlike med bogatimi sloji in tistimi na dnu družbene lestvice. V začetku meseca je kritiziral pridobivanje bogastva na podlagi finančnih špekulacij kot nekaj nesprejemljivega, špekulacije s cenami blaga pa kot prakso, ki je zmanjšala dostop revnim do hrane.

Papež Frančišek preseneča že dlje časa. Že ob svojem imenovanju se je odrekel razkošnemu »papamobilu«, odslovil voznika in se sam raje usedel za volan starega renaulta z okoli 300. 000 prevoženimi kilometri. Potem je ateistom obljubil zveličanje, istospolne zveze razglasil za stvar izbire vsakega posameznika, osebno poklical glavnega urednika italijanske Repubblice in z njim razpravljal o začetku sveta ter priznal, da ga je svoj čas učila tudi učiteljica komunistka, ki jo je ubila vojaška hunta. Še pred tem je kritiziral kapitalizem kot »novo tiranijo« in družbo »zametovanja«, ki uničuje mladost in starost ter mladim odreka spoštovanje, »ki prihaja z delom«. Kmalu zatem je odkril, da je svoj čas delal kot pomivalec tal, da je menihom ob petih zjutraj pral obleke in da je svoj čas delal tudi kot varnostnik v nekaterih klubih v Buenos Airesu.

Po svojem odkritem zavzemanju za revne in ponižane in po svojih vsestranskih življenjskih izkušnjah je bistveno spremenil tudi poglede nevernikov na katoliško cerkev, čeprav v nekaterih pogledih tudi sam ostaja zvest konservativnim koreninam katoliške cerkve. Njegovi pogledi vplivajo tudi na zunanjepolitično ravnanje Svetega sedeža. Ta je na primer nedavno precej ostro kritiziral različne mednarodne sporazume o prosti trgovini, ki v resnici zgolj omejujejo svobodo držav in skrbijo za ohranjanje neenakosti v svetu. Kritika Svetega sedeža je bila usmerjena predvsem proti sporazumom, kot so TPP, TAFTA/TTIP in podobnim, torej sporazumom, ki so jih nedavno kritizirali in razgalili tudi na straneh WikiLeaksa in drugih podobnih organizacij. Stališče je uradno predstavil Silvano M. Tomasi, apostolski nuncij in stalni predstavnik Svetega sedeža v OZN in drugih organizacijah v Ženevi, ki je na 9. ministrski konferenci WTO dejal naslednje: »Čeprav manjšina doživlja vse hitrejšo rast v bogastvu, se prepad, ki ločuje veliko večino od blaginje, ki jo uživajo ti maloštevilni, vse večji. To neravnovesje je rezultat ideologij, ki branijo absolutno avtonomijo trga in finančnih špekulacij. Posledica je načelno zavračanje pravic držav, katerih naloga je skrbeti za splošno blaginjo, da bi lahko izvajale kakršen koli nadzor. Tako se rojeva nova tiranija, nevidna in pogosto virtualna, ki enostransko in brezobzirno vsiljuje svoje lastne zakone in pravila. Še hujši razvoj je to, da so takšne politike včasih zapovedane v okviru pravil trgovanja, ki so izpogajana v WTO in v bilateralnih ali regionalnih sporazumih o trgovini.«

Poročilo kritizira novo obliko regionalnih trgovinskih sporazumov, ki so postali »mega-regionalni trgovinski sporazumi« in ki se že rutinsko odvijajo tajno. Gre seveda za Sporazum o transpacifičnem partnerstvu (TPP) in za Transatlantsko partnerstvo trgovine in investicij ali TTIP. Sveti sedež meni, da je »sam mednarodni sistem jasen« in da le ta majhnim in revnim državam zagotavlja pravice, ki jih v regionalnih sistemih, kjer so »penalizirane« in ker je sistem »asimetričen« - nimajo. Kot najbolj nevarne posledice Sveti sedež navaja »krepitev monopolov nad zdravili, ki rešujejo življenja« in ki omejujejo dostop do teh zdravil, s čimer multinacionalke na ta način omejujejo možnost držav za vzdržen trajnostni razvoj. Papeževi pogledi zato po svoje, skupaj z nekaterimi drugimi "levičarskimi" silami že vplivajo tudi na mednarodno politiko - če gre za "komunizem", ali so komunisti pravzaprav nekakšni "kristijani", pa je pravzaprav skoraj nepomembno, dokler gre za približevanje istemu, humanemu cilju. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.