|  Politika

Premogovnik Velenje ponovno na nogah

© Borut Krajnc

Rudarji velenjskega premogovnika ponovno stavkajo, ker še niso dobili regresa in ker so razmere v Holdingu slovenskih elektrarn neurejene (HSE). Po besedah predsednika podjetniškega sindikata Ferdinanda Žeraka so bila včerajšnja pogajanja z upravo premogovnika in generalnim direktorjem HSE Blažem Košorkom neuspešna. Več >>

Žerak je sporočil, da stavko vodijo zaposleni, ki poleg znižanja regresa ne pristajajo na desetodstotno znižanje plač in odvzem treh dni dopusta. Skrbi jih tudi slabo poslovanje HSE, ki je lastnik premogovnika in je imel lani okoli 29 milijonov evrov izgube.

Sanel Šabanović, eden izmed rudarjev, je poudaril, da ne gre za stavko, ampak za štrajk. Povedal je še, da bo vsaka izmena organizirala stavkovno stražo, rudarji pa so že zavarovali jamo, da ne bi prišlo do spontanega požara.

Aleksander Kavtičnik, še eden izmed stavkajočih, je dejal, da naj bi se pogajanja nadaljevala danes popoldne ali v sredo. Rudarji tako zahtevajo izplačilo letošnjega regresa do 7. junija in nagrad 3. julija ter zagotovitev o izplačilu plač po kolektivni pogodbi, kar pomeni nasprotovanje 10 odstotnemu znižanju plač.

Potem ko se je lani upokojilo 32 delavcev, ker so za to izpolnili vse pogoje , se neuradno zaradi finančnega in poslovnega prestrukturiranja, obeta odpustitev 100 delavcev skupine Premogovnik Velenje.

Rudarji še zahtevajo, da se cena premoga zviša na 3,25 evra za en giga joul, in v primeru neizpolnitve zahtev napovedujejo, da bodo prenehali kopati premog. To bi posledično pomenilo zaustavitev obratovanja Termoelektrarne Šoštanj, vendar je podjetje sporočilo, da ima na zalogi še 395. 000 ton premoga, kar zadostuje za nemoteno delovanje elektrarne od 35 do 40 dni.

Naj še spomnimo, da so rudarji konec marca že stavkali in dosegli podpis sporazuma za uresničitev stavkovnih zahtev, a te po navedbah rudarjev še niso bile izpolnjene. (sta, mg)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.