Damjana Kolar

 |  Kultura

Letošnji jazz festival v znamenju klavirja in norveškega jazza

Gregory Porter

Gregory Porter

Od 2. do 5. julija bo na različnih prizoriščih v Ljubljani potekal jubilejni 55. jazz festival Ljubljana, na katerem se bo zvrstilo 16 koncertov, v središče pa sta umetniška direktorja festivala Bogdan Benigar in Pedro Costa tokrat postavila klavir in norveški jazz. Na otvoritvenem koncertu v Križankah bo nastopila zasedba Jani Moder Brain Blender, ki bo predstavila album Abacus ter devetčlanski norveški glasbeni fenomen Jaga Jazzist, ki spaja jazz, rock in elektroniko. Več>>

"Poleg trobente je klavir tisto glasbilo, ki je v zadnjih nekaj letih doživelo izjemen preporod po določenem obdobju stagnacije. Poleg imen, ki so v zadnjih dvajsetih letih prehajali meje ustaljenega, kot je Matthew Shipp, je nedavno vzšlo nekaj glasbenih vizionarjev tega ključnega glasbila. Pojavili so se bodisi po večletnem iskanju samolastnega glasu in pridobitvi novih spoznanj bodisi kot novinci." Na festivalu se bo predstavil Joachim Kühn, ki velja za nemškega pianističnega genija ter enega najboljših evropskih jazzovskih glasbenikov vse od sredine šestdesetih. Poleg njega bodo nastopila še sveža pianistična evropska imena, ki vedno bolj prevzemajo glavne vloge (Tarek Yamani, Fulco Ottervanger, Marko Črnčec, Giovanni Guidi) ter zasedbe, ki brez klavirja ne bi obstajale (The Necks, In The Country, Chalaba Trio, Cortex, Kaučič & Fernandez duo).

"Norveški jazz, ki je dolga leta veljal za zvok ledenikov, so glasbeniki, kot so Paal Nielssen-Love, Frode Gjerstad, Ingebrigt Haker-Flaten in številni drugi v devetdesetih letih revolucionarno preobrazili. Danes je nedvomno ena najbolj silovitih in vitalnih smeri evropskega novega jazza in eden najbolj vidnih gibanj na svetu." V okviru fokusa, ki predstavlja raznolikost in izrazno moč norveške jazzovske scene, bodo nastopili prvaki jazzovske psihadelije Jaga Jazzist na čelu s trobentačem Mathiasom Eickom, poetični trio In The Country ter Cortex, nasledniki super zasedbe Atomic.

Vrhunec festivala bo nastop Gregoryja Porterja, letošnjega dobitnika Grammyja, ki se napaja tako v soulu sedemdesetih let, klasičnih jazzovskih baladah in popevkah (Nat King Cole) kot v angažiranem gospelu in bluesu. Festival bo zaključila kanadska koncertna atrakcija Souljazz Orchestra, ki prepleta angažirano in živopisano godbo Afrike in Južne Amerike z odmerki spiritualnega jazza, soula in funka.