|  Svet

Proti Sarkozyju uvedena uradna preiskava zaradi korupcije

Proti nekdanjemu francoskemu predsedniku Nicolasu Sarkozyju so po 15 urah zaslišanja ponoči uvedli uradno preiskavo zaradi več obtožb, tudi korupcije. Primer predstavlja veliko grožnjo za njegove upe v vrnitev na politično prizorišče. Več>>

Sarkozyja so v torek pridržali na zaslišanju, ki je trajalo 15 ur, nakar so ga prepeljali pred sodnika, ki je proti njemu uvedel uradno preiskavo zaradi suma korupcije, trgovanja z vplivom in sprejemanja zaupnih informacij, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo tožilstvo.

Uvedba preiskave v francoski zakonodaji pomeni, da bo njegov primer preučil sodnik, ki bo nato odločil, ali obstajajo zadostni dokazi za obtožnico, pojasnjuje britanski BBC.

Preiskovalci sumijo, da je danes 59-letni Sarkozy, ki je bil na predsedniškem položaju od leta 2007 do 2012, sodniku Gilbertu Azibertu obljubil položaj vladnega svetovalca v Monaku v zameno za podatke o poteku preiskave glede domnevno nezakonitega financiranja Sarkozyjeve volilne kampanje. Preiskujejo tudi domneve, da je nekdo Sarkozyja obvestil o tem, da v okviru preiskave prisluškujejo njegovemu telefonu.

Uradno preiskavo je sodišče uvedlo tudi proti Sarkozyjevemu dolgoletnemu odvetniku Thierryju Herzogu in sodniku Azibertu, ki so ju oblasti pridržale že v ponedeljek, so sporočili njuni odvetniki.

Sarkozyjevo pridržanje v torek je bil prvi primer tovrstnega ukrepa v okviru kazenske preiskave proti kateremu od nekdanjih francoski predsednikov. Primer bi lahko imel težke posledice za njegove upe v vrnitve na politično prizorišče še pred naslednjimi predsedniškimi volitvami leta 2017.

Vse od slovesa od predsedniškega položaja se sicer Sarkozy sooča z različnimi sodnimi preiskavami. Kot v drugih tudi v tem primeru zanika kakršnokoli kaznivo dejanje, njegovi zavezniki na desnem političnem polu pa dogajanje opisujejo kot lov na čarovnice, še piše AFP. (sta, at)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.