8. 7. 2014

Število komentarjev

Politika

Tretji »tracking poll« Mladinine predvolilne ankete: Utrjevanje razmerij

Ninamedia, 6. - 8. julij 2014 - n=750

Ninamedia, 6. - 8. julij 2014 - n=750

Tretja Mladinina volilna napoved kaže na utrjevanje razmerij. Še vedno SMC preprečljivo vodi, razlika med SMC in SDS je sicer manjša kot včeraj, a za zdaj gre za nihanja znotraj merskih napak. Če se je včeraj malce nakazal trend rasti Mira Cerarja in padca stranke Janeza Janše, so danes razlike zopet poravnane na izhodiščno raven. SMC ima pred SDS sicer še vedno več kot 10 odstotnih točk prednosti. Več>>

Bolj zanimivo je dognanje na drugih mestih. Desus pridobiva. Ima že več kot 11 odstotno podporo. Pridobiva tudi Dejan Židan in SD, zato pa, verjetno tudi zaradi minimalne rasti SDS, padata NSi in SLS. Zavezništvo Alenke Bratušek se sprehaja po meji parlamentarnega pragu, je pa za zdaj zaznavna tudi rast podpore Združeni levici. Stranka je sicer še daleč od uvrstitve v parlament, a če se bo njena rast konstantno nadaljevala še nekaj dni, se ji lahko približa. Združena levica je v tej meritvi sicer prvič prehitela Jankovićevo Pozitivno Slovenijo.

Naj ponovimo, če se nekaj dni pred volitvami zdi, da je prvo in drugo mesto oddano, pa je odprto veliko drugega. Ali bo Desus res tretja najboljša stranka? Se bo SD pobral? Koliko strank se bo uvrstilo v parlament? Ali bo lahko Miro Cerar vladal v koaliciji štirih ali samo treh strank?

A vse to so za zdaj še predvidevanja. Na Mira Cerarja so se začeli lepiti oznake o tem, da je sodeloval s sporno odvetniško pisarno, SDS pa je malce omilila svoj besednjak, njeni člani sodelujejo na volilnih soočenjih. Zelo aktivna je tudi Alenka Bratušek, ki ji podpora ne pada (več). Do volitev je še pet dni.

Še o metodi tracking poll: drugače od drugih metod merjenja javnega mnenja se tracking poll izvaja vsak dan in napoved zajame obdobje zadnjih treh dni. Meritev prvega in drugega dne ne objavimo, ampak počakamo na tretji dan in nato naredimo presek treh zaporednih dni. Vsak naslednji dan odvzamemo prvo meritev, tj. najstarejšo, in dodamo najnovejšo in tako dobimo vpogled v spreminjanje števila glasov. V Mladini raziskavo opravljamo v sodelovanju z agencijo Ninamedia. Vsakodnevni vzorec obsega 150 vprašanih, tridnevni pa 450.

Ninamedia, 6. - 8. julij 2014 - n=450

Ninamedia, 6. - 8. julij 2014 - n=450

Mladina je na svoji spletni strani uvedla nov način urejanja komentarjev za bralce, ki se želijo odzvati na pisanje v reviji. Obstoječe nemoderirane komentarje smo zamenjali s pismi bralcev, ki jih tiskana izdaja Mladine pozna že dolgo.

Odločitev za zamenjavo smo sprejeli, ker komentarji pod članki že dolgo niso več edina možnost za odzive bralcev na naše vsebine. S širitvijo družabnih omrežij in osebnih strani uporabnikov interneta je možnosti, da se kdo odzove na naše pisanje, zelo veliko. Tudi izkušnje nam kažejo, da na družabnih omrežjih in prek klasičnih pisem bralcev dobivamo pretežno bolj argumentirane in tehtne odzive na naša pisanja. Mladina si od svojih začetkov prizadeva dati glas vsem posameznikom in družbenim skupinam. Klasični spletni komentarji pa so v zadnjih letih (s spoštovanja vrednimi, a vse bolj redkimi izjemami) postali odlagališče zapisov, ki v javnem diskurzu nimajo kaj iskati.

Kako bo deloval nov sistem?
– Pisma bralcev bodo objavljena pod članki, na katere se nanašajo.
– Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.
– Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.
– Prebrali bomo vsa pisma.
– Pod članki bomo na podlagi uredniške presoje objavili tista pisma, ki bodo konstruktivno prispevala k obravnavani temi.

Z drugimi besedami: tudi v Mladini je odklenkalo piscem, ki so s svojim pisanjem spodbujali sovraštvo, žalili in na splošno kvarili bralno izkušnjo naših bralcev. Mladina je vedno bila in bo v službi njenih bralcev in ti se še vedno lahko odzivajo na naše članke. Pisma bralcev svojega imena niso dobila po nesreči. Pišite nam na pisma@mladina.si.

Sistem komentiranja neposredno pod članki smo zamenjali s pismi bralcev in popravki. Praviloma bomo mnenje, stališče, odziv, pojasnilo, polemiko, kritiko, odgovor, popravek itd. bralcev objavili, če nam bo znana njihova identiteta; če bomo presodili, da popravek odpravlja naše napake, dopolnjuje pomanjkljivosti ali odpravlja enostranskosti v naših prispevkih; če bomo presodili, da objava pisma prispeva k razumevanju družbenih problemov, k družbenemu dialogu in širi polje svobode govora; če objava pisma ne bo posegala v ustavno zavarovane pravice tretjih z navedbami, ki jih ne moremo preveriti; in ko bomo pismo jezikovno pregledali.