|  Svet

Ponovni spopadi v Gazi

Po letu 2012 se v Gazi odvijajo najhujši boji, ki so do sedaj terjali najmanj 30 palestinskih žrtev. Več >>

Največ žrtev je padlo v torek, ko je eksplodirala hiša na jugu Gaze in je umrlo sedem ljudi. Isti dan so štirje oboroženi Palestinci z brzostrelkami in bombami skušali napasti izraelsko vojaško bazo severno od Gaze, a jih je onemogočila izraelska vojska. Dva so ubili vojaki, ostala dva pa zračne sile in mornarica, navaja izraelska vojska. Obe strani poročata, da na njuni strani ni smrtnih žrtev.

Od začetka spopadov so Palestinci izstrelili okoli 225 raket, po poročanju izraelskih oblasti so jih s protiletalsko obrambo "železna kupola" prestregli okoli 40. Od začetka operacije je izraelska vojska obstreljevala 160 ciljev, njihova letala in mornarica pa so napadli 435 ciljev.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je sporočil, da raketnih napadov na izraelske skupnosti ne bodo več prenašali. Obrambni minister Moše Jalon je ob tem na jugu države razglasil izredne razmere, poroča Guardian.

Vzrok sedanjih sovražnosti in napadov je ugrabitev treh izraelskih najstnikov 12. junija na Zahodnjem bregu. Izrael je na to odgovoril z aretacijami pripadnikov Hamasa, ta je nato iz Gaze izstrelil rakete. Potem ko so prejšnji teden odkrili trupla ugrabljenih najstnikov, so izraelski skrajneži ugrabili palestinskega najstnika, ga zažgali in ubili. Čeprav je izraelska policija aretirala šest osumljencev, je Hamas okrepil raketne napade, na kar je Izrael odgovoril z zračnimi napadi, sledila jim je kopenska ofenziva na Gazo.

Tudi proti Jeruzalemu in Tel Avivu so iz Gaze poletele rakete, v Tel Avivu so se oglasile tudi sirene, tako da so ljudje bežali v zaklonišča. Kot je poročala izraelska vojska, so nad tem mestom prestregli tudi dve raketi. Sicer je bila najbolj oddaljena tarča palestinskega Hamasa obalno mesto Hadera, ki se nahaja 116 metrov od Gaze.

Varnostni svet Združenih narodov o teh dogodkih še ni razpravljal. (sta, mg)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.