sta, dv

 |  Ekonomija

Bavčar in Šrot morata v zapor

Višje sodišče v Ljubljani je potrdilo dosojene zaporne kazni za nekdanja predsednika uprav Istrabenza in Pivovarne Laško, Igorja Bavčarja in Boška Šrota. Bavčar bo moral v zapor za sedem let, Šrot pa za pet let in deset mesecev, je za STA potrdil Šrotov zagovornik Blaž Kovačič Mlinar. Več >>

Višje sodišče v Ljubljani je po besedah Kovačič Mlinarja v večini pritrdilo prvostopenjski sodbi. Napovedal je, da bo bo obramba na vrhovno sodišče vložila zahtevek za varstvo zakonitosti.

Okrožno sodišče v Ljubljani je Šrota lani spoznalo krivega storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti, Bavčarja pa so obsodili za kaznivi dejanji napeljevanja k zlorabi položaja in pranja.

Nekdanjega Istrabenzovega svetovalca Kristjana Sušinskega je senat spoznal za krivega pranja denarja, za krivega pranja denarja in zlorabe položaja je sodišče obsodilo tudi njegovega brata, nekdanjega predsednika uprave Maksime Holdinga Nastjo Sušinskega. Kristjan Sušinski bo po razsodbi višjega sodišča moral v zapor za tri leta, medtem ko bo njegov brat, Nastja Sušinski, ki mu je višje sodišče potrdilo sodbo, v zapor moral za tri leta in devet mesecev.

Bavčar bo po odločitvi višjih sodnikov moral vrniti dobrih 21 milijonov evrov, Kristjan Sušinski pa 3,5 milijona evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi.

Do kaznivih dejanj je prišlo leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov. Nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.