11. 7. 2014

Število komentarjev

Politika

Zadnji »tracking poll« Mladinine predvolilne ankete: zmaga Mira Cerarja in preboj malih strank

Ninamedia, 4. - 11. julij 2014, n=1650

Ninamedia, 4. - 11. julij 2014, n=1650

Kakor nakazuje zadnja volilna napoved, bo zmagovalec volitev Stranka Mira Cerarja. Padanje njegove podpore se je ustavilo, sedaj naj bi ga volilo 33,2 odstotka volivcev, hkrati pa je padla podpora stranki Janez Janše. Po zadnji analizi Ninamedie bi njegovo stranko podprlo 22,7 odstotka volivcev. Če pogledamo interval zaupanja, vidimo, da Miro Cerar po najslabšem možnem scenariju zbere 28,8 odstokov glasov, Janša pa v najboljšem 26,6 odstotka. Premalo za preobrat. Kot kaže je zmagovalec odločen. Razen če bo na rezultat nepredvidljivo vplivala volilna udeležba. Več>>

Ninamedia, 4. - 11. julij 2014; n=1650

Ninamedia, 4. - 11. julij 2014; n=1650

Stvari so zelo zanimive tudi na spodnjem delu lestvice. Po današnjem merjenju je padla podpora NSi in zrasla podpora SLS. Obe stranki bosta verjetno ostali parlamentarni stranki, pri čemer ima NSi bolj realne možnosti kot SLS.

Do parlamentarnega praga se je prebilo tudi Zavezništvo Alenke Bratušek in, pozor, zelo blizu je Združena levica. Ta je v zadnjem dnevu pridobila eno odstotno točko glasov, kar je skoraj tretjino novih volivcev. Zelo veliko, bomo videli, ali bo dovolj.

SNS je začela izgubljati, Pozitivna Slovenija pa v samem zaključku volilne tekme pridobiva premalo, da bi lahko realno računala na uvrstitev v parlament.

Ninamedia, 4. - 11. julij 2014; n=1650

Ninamedia, 4. - 11. julij 2014; n=1650

Ninamedia, 4. - 11. julij 2014; n=1650

Ninamedia, 4. - 11. julij 2014; n=1650

V nedeljo bodo volitve. Zmagovalec bo (že drugič zapored) postala stranka, ki je bila ustanovljena nekaj tednov pred volitvami. Druga najboljša stranka bo SDS, katere predsednik zaradi koruptivnih dejanj sedi v zaporu. Volilna udeležba na parlamentarnih volitvah bo verjetno najnižja v vsej zgodovini samostojne Slovenije.

Vsa ta dejstva veliko povedo o stanju, v katerem se nahaja slovenska demokracija.

A ni nujno, da bodo volitve prinesle samo slabe stvari. Zmaga Mira Cerarja lahko očisti politični prostor, preboj Združene levice ga lahko pomakne v levo.

Ninamedia, 9. - 11. julij 2014; n=450

Ninamedia, 9. - 11. julij 2014; n=450

Še o metodi tracking poll: drugače od drugih metod merjenja javnega mnenja se tracking poll izvaja vsak dan in napoved zajame obdobje zadnjih treh dni. Meritev prvega in drugega dne ne objavimo, ampak počakamo na tretji dan in nato naredimo presek treh zaporednih dni. Vsak naslednji dan odvzamemo prvo meritev, tj. najstarejšo, in dodamo najnovejšo in tako dobimo vpogled v spreminjanje števila glasov. V Mladini raziskavo opravljamo v sodelovanju z agencijo Ninamedia. Vsakodnevni vzorec obsega 150 vprašanih, tridnevni pa 450.

Mladina je na svoji spletni strani uvedla nov način urejanja komentarjev za bralce, ki se želijo odzvati na pisanje v reviji. Obstoječe nemoderirane komentarje smo zamenjali s pismi bralcev, ki jih tiskana izdaja Mladine pozna že dolgo.

Odločitev za zamenjavo smo sprejeli, ker komentarji pod članki že dolgo niso več edina možnost za odzive bralcev na naše vsebine. S širitvijo družabnih omrežij in osebnih strani uporabnikov interneta je možnosti, da se kdo odzove na naše pisanje, zelo veliko. Tudi izkušnje nam kažejo, da na družabnih omrežjih in prek klasičnih pisem bralcev dobivamo pretežno bolj argumentirane in tehtne odzive na naša pisanja. Mladina si od svojih začetkov prizadeva dati glas vsem posameznikom in družbenim skupinam. Klasični spletni komentarji pa so v zadnjih letih (s spoštovanja vrednimi, a vse bolj redkimi izjemami) postali odlagališče zapisov, ki v javnem diskurzu nimajo kaj iskati.

Kako bo deloval nov sistem?
– Pisma bralcev bodo objavljena pod članki, na katere se nanašajo.
– Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.
– Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.
– Prebrali bomo vsa pisma.
– Pod članki bomo na podlagi uredniške presoje objavili tista pisma, ki bodo konstruktivno prispevala k obravnavani temi.

Z drugimi besedami: tudi v Mladini je odklenkalo piscem, ki so s svojim pisanjem spodbujali sovraštvo, žalili in na splošno kvarili bralno izkušnjo naših bralcev. Mladina je vedno bila in bo v službi njenih bralcev in ti se še vedno lahko odzivajo na naše članke. Pisma bralcev svojega imena niso dobila po nesreči. Pišite nam na pisma@mladina.si.

Sistem komentiranja neposredno pod članki smo zamenjali s pismi bralcev in popravki. Praviloma bomo mnenje, stališče, odziv, pojasnilo, polemiko, kritiko, odgovor, popravek itd. bralcev objavili, če nam bo znana njihova identiteta; če bomo presodili, da popravek odpravlja naše napake, dopolnjuje pomanjkljivosti ali odpravlja enostranskosti v naših prispevkih; če bomo presodili, da objava pisma prispeva k razumevanju družbenih problemov, k družbenemu dialogu in širi polje svobode govora; če objava pisma ne bo posegala v ustavno zavarovane pravice tretjih z navedbami, ki jih ne moremo preveriti; in ko bomo pismo jezikovno pregledali.