mg

 |  Svet

Odstop in menjava britanskih ministrov

William Hague, britanski zunanji minister, je danes odstopil in ga bo, kot poroča Guardian, zamenjal dosedanji minister za obrambo in evroskeptik  Phillip Hammond. Več >>

Hague bo odslej vodja spodnjega doma angleškega parlamenta in bo na prihodnjih volitvah skrbel za volilno kampanjo britanskih konservativcev. Ob odstopu je dejal, da na naslednjih volitvah ne bo kandidiral, ampak se bo po 25 letih umaknil iz politike. Premier David Cameron je odstop zunanjega ministra pospremil z besedami: »Ni bil le prvorazredni zunanji minister temveč je tudi oseba, ki ji zaupam, moder svetovalec in velik prijatelj.«

Odhajajoči zunanji minister je zasedel ta položaj leta 2010 in se je v svojem mandatu zavzemal za pravice žensk na vojnih območjih, poleg tega je v tem času potekalo tudi britansko vojaško posredovanje v Libiji in zaprtje britanskega veleposlaništva v Teheranu.

Ob odstopu zunanjega ministra je premier David Cameron odpustil še prometnega ministra Stephena Hammonda, ministra za mednarodni razvoj Alana Duncana, ministra za okoljske spremembe Grega Barkerja in visokošolskega ministra Davida Willettsa.

Po navedbah torijcev želi premier na ministrske stolčke in bliže sebi pripeljati več žensk in mladih moških obrazov. Spremembe v britanski vladi je Cameron tako izvedel dva meseca pred škotskim referendumom o neodvisnosti in deset mesecev pred parlamentarnimi volitvami, saj si želi njegova stranka preprečiti vzpon evroskeptične stranke UKIP, ki je na letošnjih evropskih volitvah doživela velik uspeh.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.